nieuws

Smart Grid met 20.000 aansluitingen in Rotterdam

digitalisering

De Gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin, Siemens Nederland, Lyv Smart Living en Omnetric gaan een slim elektriciteitsnet aanleggen in Rotterdam. In het stadskwartier Merwe-Vierhaven wordt het ‘smart grid’ getest met 20.000 aansluitingen.

Smart Grid met 20.000 aansluitingen in Rotterdam

 

Het slimme elektriciteitsnet – het ‘smart grid’ – helpt om vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af te stemmen. Het net geeft aan slimme meters per kwartier door of er een hoog of laag tarief geldt voor de stroom. Slimme apparaten kunnen dan gaan draaien zodra er veel stroom is, en dus een laag tarief geldt. Bedrijven en particulieren die zelf energie opwekken, kunnen hun overtollige energie terugleveren aan het net.

Interessante testcase

Het stadskwartier Merwe-Vierhavens leent zich volgens de initiatiefnemers goed voor een test van het smart grid. Het is aangemerkt als gebied voor experimenten en biedt een combinatie van wonen en werken. Deze combinatie van grootverbruikers, kleinere bedrijven en particuliere woningen is een interessante testcase voor de techniek. Terwijl het elektriciteitsnet gewoon functioneert, kunnen panden worden aangesloten op de slimme technologie.

Een miljoen aansluitingen

De Gemeente Rotterdam, Stedin, Siemens, Lyv Smart Living en Omnetric verwachten na de geslaagde uitrol van het slimme netwerk in Merwe-Vierhavens stapsgewijs de andere wijken van Rotterdam en de verdere regio van een smart grid te kunnen voorzien. De initiatiefnemers denken op termijn aan circa één miljoen aansluitingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van in de wijk opgewekte zonne-energie en in de regio gegenereerde windenergie. 

Reageer op dit artikel