nieuws

“Sta open voor BIM, het is niet eng”

digitalisering

Ferry Kamerman is projectengineer BIM bij Sweegers en de Bruijn. Dit installatie- en adviesbureau verzorgt het ontwerp van alle gebouwgebonden technische installaties van een babymelkpoederfabriek. Kamerman vertelt over zijn ervaringen met BIM.

“Sta open voor BIM, het is niet eng”

“In de basis is BIM een werkmethodiek die geënt is om beter met elkaar te kunnen samenwerken. Als je aan het Bimmen bent, ben je feitelijk een database aan het vullen. Het 3D model is een product van de BIM-samenwerking”, aldus Ferry Kamerman.

Software

Het BIM-model kun je met verschillende soorten softwarepakketten modelleren. Constructeur, architect en adviseur gebruiken doorgaans Revit. Kamerman: “Voor de installaties van de fabriek werd gebruikt gemaakt van de programma’s Inventor en (bs) Solid Works. Om die verschillende informatie bij elkaar te brengen is Navisworks gebruikt. Dit coördinerend model vormt de basis voor alle partijen.”

Aorta

Sweegers en de Bruijn hanteert een eigen model, de SweBu-methode. “De opdrachtgever wordt hiermee bij de hand genomen in zijn BIM-project. Na iedere fase gaan we valideren of ze op de juiste koers liggen.” Bij een ontwerpproces gaan de partijen eerst aftasten, in deze fase moet je je tanden laten zien, vertelt Kamerman. “Dit hebben wij gedaan door op voorhand een ruimtevolume te maken. We hebben een luchtkanaal getekend en zo groot gemaakt als wij verwachten dat de toekomstige installatie zou gaan worden. Feitelijk hebben we hiermee de aorta van het gebouw gecreëerd.”

Van grof naar fijn

Het viel daarbij op dat de gemarkeerde installatieruimte door de andere partijen werd gerespecteerd. Kamerman: “Het werkte heel goed, we zagen uiteindelijk dat de afbakening in grote lijn goed was. Vervolgens hebben we de afbakening gevuld met installaties. Daarna is de aorta weer uit Navisworks gehaald en bleven de definitieve installaties over.” Als je meteen al heel gedetailleerd gaat werken, nemen aanpassingen veel tijd in beslag, signaleert Kamerman. “Tijdens de ontwerpfase hoeft het niet meteen helemaal in detail. We geven feitelijk een route aan in het gebouw die later uitgemodelleerd kan worden.”

Nooit foutloos

De opdrachtgever speelde een bijzondere actieve rol en ging aan de hand van het coördinatiemodel in Navisworks alle voortgang bekijken. De feedback in de vorm van viewpoints, vormde het huiswerk voor alle BIM-partijen. Kamerman benadrukt dat een BIM-project nooit foutloos is. “We accepteren in de ontwerpfase een overlap van 50 mm. We leggen alles vast in clashrapporten en lossen de punten op om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen.” Tot slot wil Kamerman meegeven aan de opdrachtgevers: “Sta open voor BIM, het is niet eng. Je kunt er eenvoudig aan deelnemen.”

Lees meer over dit onderwerp in vakblad Installatie Journaal en vakblad Gawalo.

Reageer op dit artikel