nieuws

Tool voorspelt energienota voor nieuwbouwwoning

digitalisering

DGMR Software ontwikkelde in samenwerking met het Lente-akkoord de Energienota Check. Hiermee kunnen professionals het voordeel aantonen van een energiezuinige nieuwbouwwoning ten opzichte van bestaande bouw.

Tool voorspelt energienota voor nieuwbouwwoning
Shutterstock

De Energienota Check is een module binnen de epc-berekeningssoftware ENORM. Deze module vertaalt de resultaten van de epc-berekening direct in een goed onderbouwde energienota. Opdrachtgevers, adviseurs en bouwers kunnen met dit nieuwe stuk gereedschap de kostenvoordelen van een energiezuinige woning laten zien aan kopers en huurders.

Voorspelling van de energienota

Claudia Bouwens, programmaleider van het Lente-akkoord zegt hierover: “Voor de consument is een epc-getal ongrijpbaar. Daar kunnen bewoners weinig mee. Onze leden willen graag de energieprestatie op een simpele manier uitleggen aan de eindgebruiker. En een voorspelling van de energienota is dan het meest voor de hand liggend.”

Bepalingsmethodiek

Bij de ontwikkeling van de Energienota Check is gebruik gemaakt van het onderzoeksrapport ‘Energiekosten nieuwbouw woningen Uniforme bepalingsmethodiek’, uit 2014. Deze uniforme bepalingsmethodiek is opgesteld door Cauberg-Huygen in opdracht van het Lente-akkoord. Dit rapport neemt naast het energiegebruik door het gebouw zelf ook het gemiddeld huishoudelijke energiegebruik mee, inclusief vastrecht en belastingen. Hierbij wordt gewerkt met landelijk genormeerde energietarieven en kengetallen, die jaarlijks worden geactualiseerd.

Variabele kosten

Conform de uniforme bepalingsmethodiek houdt de Energienota Check ook rekening met variabele kosten voor het gebruik van gas, elektriciteit en warmte en de kosten voor vastrecht. Ook de effecten van teruglevering van elektriciteit worden meegenomen; in het geval er meer wordt opgewekt dan gebruikt rekent de module dit automatisch door.

Software

De nieuwste versie van het epc-berekeningsprogramma ENORM met de Energienota Check is begin januari 2017 beschikbaar. Meer informatie is te vinden op dgmrsoftware.nl/enorm.

Reageer op dit artikel