Het meest gebruikte koudemiddel, R410A, staat onder druk. Wat zijn de alternatieven? R32 voorop loopt. Propaan volgt op afstand. De industrie denkt hard na over alternatieven.
Het meest gebruikte koudemiddel, R410A, staat onder druk. Wat zijn de alternatieven? R32 voorop loopt. Propaan volgt op afstand. De industrie denkt hard na over alternatieven.
Het meest gebruikte koudemiddel, R410A, staat onder druk. Wat zijn de alternatieven? R32 voorop loopt. Propaan volgt op afstand. De industrie denkt hard na over alternatieven.
Niet alleen in de woningbouw rukken de warmtepompen op. Ook in utiliteitsbouw en industrie heeft warmtepomptechniek een belangrijke functie. Baksteenfabrikant Wienerberger benut warmtepompen in het productieproces.
Met de warmtepompboilers van Atlantic kun je het hele jaar door op duurzame wijze van warm tapwater genieten. Ze zijn hét duurzame alternatief voor een elektrische boiler, geiser of warm water via de cv-installatie. Het is een gasloze oplossing voor warm water en ze verbruiken tot 70% minder energie dan traditionele elektrische boilers zonder aan comfort in te boeten.
Welke innovaties dragen op welke manier bij aan de ambities die in het klimaatakkoord zijn afgesproken? TKI Urban Energy liet daarom door TNO het Trendrapport over verduurzamingsoplossingen voor de gebouwde omgeving uitvoeren. Michiel Kirch gaat in dit artikel in op de impact van een grootschalige uitrol van warmtepompen. Dit is het tweede deel van vier.
Voor Nefit Bosch is het niet de vraag hoe snel het met de energietransitie gaat, maar of het niet sneller kan. In gesprek met Gerd Vrieling over klimaatneutrale technologie, de H2 ready cv-ketel en componenten voor elektrolyzers.
De verwarmingsactiviteiten van WOLF verhuizen naar ATAG Verwarming. Zowel ATAG Verwarming als WOLF zijn onderdeel van de Ariston Group.
Een energieslurpende warmtepomp die niet kan koelen, dat was een van de twistpunten tussen huiseigenaren en hun aannemer. De werkzaamheden zijn nooit opgeleverd en de eigenaren klagen al zeven jaar over de staat waarin het werk is achtergelaten. Herstellen hoeft voor de eigenaren niet meer, zij stappen naar de rechter voor een schadevergoeding.
Trendrapport warmtepompen 2024-2025 geeft ondanks de frisgroene cover vooral rode cijfers. De hooggespannen verwachtingen rondom warmtepompverkopen zijn in 2024 niet waargemaakt. Wordt ook 2025 een zwaar jaar?
Als verwarmingsexpert bij Techniek Nederland wil Maurice Roovers graag op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten binnen zijn vakgebied. Dat betekent dus ook dat hij exact wil weten wat er komt kijken bij de plaatsing van een hybride warmtepomp. Daarom was Roovers laatst bij een cursus 'Inbedrijfstellen van warmtepompen'. Een term die tijdens de cursus besproken werd, was de bèta-factor, en daarover schreef hij deze blog.
Wat is dat precies, de β-factor, en wat kun je ermee? Is het raadzaam om hem op 1 te houden, of kan dat (een stuk) lager? En hoe passen de hybride en modulerende warmtepomp in dit verhaal?
Met de publicatie in de Staatscourant van 12 november 2024 van de wijziging van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies in verband met enkele aanpassingen in de subsidiemodule Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing is het definitief. De ISDE subsidie voor lucht/water-warmtepompen wijzigt in 2025.
Bij de aanschaf van een warmtepomp treft een installateur als uitgangssituatie meestal een cv-installatie met hr-ketel aan. De ketel is standaard ingesteld op een hogere afgiftetemperatuur dan optimaal is voor de warmtepomp. Bij een lagere temperatuur van het cv-water is een grotere flow nodig om een woning op hetzelfde niveau te kunnen verwarmen.
Waar bij de meeste verkooplocaties de techniek angstvallig is weggestopt, windt Holland Warmte er geen doekjes om. Sterker nog, bij het nieuwe inspiratiecentrum in Numansdorp wachten de buitenunits van verschillende types warmtepompen de klanten buiten al op.