Koppeling vloerverwarmingssysteem aan warmtepomp

In de Rotterdamse wijk Kralingen staat de renovatie van een monumentale stadsvilla volledig in het teken van energieneutraal verbouwen. De dunne, gefreesde vloerverwarmingssystemen leveren een belangrijke bijdrage aan het energieneutraal renoveren van dit soort oude monumentale gebouwen.

Verwarmen en koelen

In een villa in Kralingen is een innovatief modulair klimaatsysteem toegepast dat alle ruimtes in de villa zowel kan verwarmen als koelen. Het klimaatsysteem bestaat uit een combinatie van de 18 mm dikke multi- en combi- vloerwarmingsplaten, die aangesloten worden op een warmtepomp.

CO2-doelstellingen

Door een warmtepomp als hernieuwbare energiebron aan te wenden, voldoet deze villa al ruimschoots aan de CO2 -doelstellingen die vanaf 2050 verplicht stellen dat alle gebouwen, dus ook de bestaande gebouwen, energieneutraal moeten zijn.

Leverancier van vloerverwarmingssystemen Uniwarm uit Vorden heeft in de Kralingse villa vrijwel alle houten vloeren voorzien van dit innovatieve lageretemperatuursysteem waarvoor de 18mm dunne gipsvezelplaten van fermacell als basis zijn toegepast.

Leestip:
Warmtepomp met bodemlus meest aantrekkelijk

Gipsvezelplaten

In de fabriek van Uniwarm worden in deze gipsplaten sleuven gefreesd en voorzien van leidingen en koppelingen. Het complete klimaatsysteem wordt prefab op de bouwplaats aangeleverd. Een voordeel hierbij is dat de vloerverwarmingsplaten slechts een opbouwhoogte van 18mm dik hebben, waarop vrijwel elke afwerkvloer past. Hierdoor kunnen gemakkelijk extra geluidontkoppelingslagen tussen gelegd worden.

Legplan

Om ruimtes passend te maken, wordt per renovatieproject een legplan van elke ruimte in de woning gemaakt waarin de fermacell multi-platen (500x600x18mm) en de combi-platen (1000x600x18mm) worden gecombineerd. “Hierdoor is deze vloerverwarming uitermate geschikt voor alle soorten bouwprojecten, zoals deze monumentale villa met afwijkende oppervlaktematen”.

Wouter van der Velde, technisch adviseur bij fermacell in Niftrik, legt uit dat de gipsvezelplaten van fermacell door hun homogeniteit voor een geleidelijke warmtespreiding zorgen.

“Omdat een groot oppervlakte warmte afgeeft, kan in een woning worden volstaan met een lage temperatuur en dat bespaart uiteraard energie”, zegt Van der Velde. “Vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur en levert hierdoor altijd een behaaglijk binnenklimaat op in een ruimte.”

Slechte renovaties

Larson van Dijk (chief engineer bij fermacell) vertelt dat op dit moment vaak voor goedkope oplossingen en materialen gekozen die eigenlijk niet voldoen aan de voorwaardes van veilig, gezond en behaaglijk wonen, maar wel voldoen aan de energiebehoeften. “Dat leidt tot slechte renovaties.”

Van Dijk vindt het jammer de bouwbranche in Nederland nog niet volwassen lijkt te zijn om meer ecologische en gezondere bouwkeuzes te maken. “Hiervoor zijn kennelijk regels nodig.”

Leestip:
Integraal renoveren: hoe doe je dat?

Dit vind je misschien ook interessant