Gebouwbeheersysteem voor Alkmaarse gymzalen

Gebouwbeheersysteem voor Alkmaarse gymzalen

Gemeente Alkmaar heeft voor alle 22 Alkmaarse gymnastiekzalen een nieuw gebouwbeheersysteem opgezet en toegepast. Het energieverbruik van de sportcomplexen is na invoering met 15 procent afgenomen.

Het nieuwe systeem werkt met behulp van bewegingsmelders en een pasjessysteem. Bij aankomst in de gymzalen treedt de verwarming en verlichting pas in werking na aanmelding met de pas. Zodra het pand verlaten wordt, gaan automatisch de lichten en de verwarming weer uit. Daarnaast is de verlichting in de gymzalen vervangen voor energiezuinige verlichting.

Het systeem is als eerste getest bij de gymzalen aan de Beethovensingel. Door de positieve ervaringen is het nu toegepast bij alle gymzalen van de gemeente...

Zonnecollectoren

Alkmaar is volop bezig met het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen. De gemeente wil op termijn alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal maken.

Zo is in 2011 parkeergarage De Vest verduurzaamd. Door gebruik te maken van energiezuinige verlichting en ventilatie is het energieverbruik met dertig procent gedaald. Ook is onlangs de verlichting in het Stadhuis vervangen voor energiezuiniger verlichting. Daarnaast zijn alle 180 parkeerautomaten voorzien van zonnecollectoren.

Warmte-koudeopslag

Ook bij nieuwbouw is duurzaamheid belangrijk. De nieuwe Brandweerkazerne heeft bijvoorbeeld een warmte-koudeopslag. Het parkeerdek wordt daarnaast gebruikt als grote zonnecollector en vergroot het vermogen van de warmte-koudeopslag. De opgevangen extra warmte wordt in de winter gebruikt om het dak vorstvrij te houden en levert in de zomer extra koeling, waarmee ook het stadskantoor gekoeld kan worden. Momenteel wordt er onderzocht hoe de Grote Kerk duurzamer gemaakt kan worden.

Beeld: ter beschikking gesteld door Inexeon

Revisiespecialist over refurbishen

Het thema duurzaamheid is overal. In de kantine maar ook op verjaardagsfeestjes gaat het tegenwoordig over elektrische auto's, CO₂-uitstoot, zonnepanelen en warmtepompen. In de installatietechniek is refurbishen een van de groene trends van dit moment. Maar hoe gaat refurbishen eigenlijk? We vroegen het aan revisiespecialist Inexeon.

Grootschalige warmteopslag - beeld: Shutterstock

Warmteopslag: overzichtsartikel

Er zijn diverse opties mogelijk om warmte op te slaan. Je kunt het opslaan in water, in recyclebare materialen, in warmtebatterijen, in gesteente, in ijs, opslagvaten enzovoort. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op ene rij.

Bij energieverbruik kijken we vaak niet voorbij de voordeur - beeld met behulp van NightCafé AI

Bruto/netto en de kosten van nietsdoen

Wanneer je de netto warmtevraag van een woning oplost, ben je er nog lang niet, betoogt Jorrit Jouwsma. Bij het beoordelen van de energievraag is de totale bruto vraag een factor die vaak over het hoofd gezien wordt.

Herbestemming kerk Eerde: bestaande bouw

Geloof, hoop en installatietechniek: herbestemming kerk in Eerde

Steeds vaker worden kerken gesloopt of herbestemd. Ook in Eerde wordt de beeldbepalende Sint Antonius Abt getransformeerd. Het gehele gebouw blijft bestaan. Daarbij blijft een deel van het gebouw in gebruik als kerk. Ten behoeve van nieuwe functies wordt het bestaande gebouw ook aangevuld met nieuwbouw.

Beeld: Winnond/Shutterstock.com

Riothermie uitgelegd

Dagelijks verdwijnt er bij elk huishouden veel warmte via het afvalputje in het rioleringsstelsel. Afkomstig van de douche, de wasmachine, het afwasteiltje of bijvoorbeeld door het afgieten van de gekookte aardappels.

Beeld: Martin Bergsma/Shutterstock.com

Installatie-arm bouwen breekt nog niet door

Sander Woertman, programmaleider van het Lente-Akkoord 2.0, had op meer gehoopt. De titel van de bijeenkomst, 'Doorbraaksessie installatie-arm bouwen', leidde niet helemaal tot de gewenste doorbraak. Maar gelukkig zijn er wel een drietal acties geformuleerd waarmee hij de komende maanden mee aan de slag kan.

Afbeelding gemaakt met behulp van NightCafé AI

LDES uitgelegd

LDES staat voor Long Duration Energy Storage, oftewel het voor langere tijd opslaan van energie. Die vertaling is een beetje kort door de bocht, want bij LDES gaat het niet alleen over het gedurende langere periodes opslaan, maar ook over het over langere periodes kunnen afgeven van energie.

Beeld: JaySi/Shutterstock.com

Bedrijven bang voor banenverlies, zegt NVDE

In 2024 daalde de vraag naar verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving fors. Daardoor komen veel bedrijven die woningen verduurzamen in de knel, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).