Installateurs weten te weinig van smart homes

Op dit moment weten installateurs te weinig over geavanceerde domoticasystemen. Dat  vindt Corien van Berlo, algemeen directeur van Smart Homes.

Van Berlo: “Het kennisniveau is te laag. Terwijl je echt onvoorstelbaar vernieuwend kunt zijn, kiezen veel installateurs ervoor om er niet in te duiken.”

Domotica te ingewikkeld

“Als consumenten ernaar vragen wordt vaak gezegd dat domotica duur en ingewikkeld is. Maar de complexiteit van deze systemen valt erg mee en dat zien de installateurs wel in als ze er meer over te weten komen”, aldus Van Berlo.

Geen minimumeisen voor domotica

Volgens Van Berlo zou domotica veel vaker toegepast worden als de bouwsector niet zo conservatief was. “Ik snap niet dat we in 2017 nog moeten leven alsof het, qua installatie, 1960 is. Maar er is nog weinig regelgeving op dit gebied, geen overheid die bijvoorbeeld minimumeisen voor domotica heeft ingesteld. En daarbij, mensen kunnen moeilijk specialisten vinden die het voor ze in orde brengen.”

Langer thuis wonen

Wachten tot het slim aanpassen van de woning noodzakelijk wordt, omdat mensen daardoor bijvoorbeeld langer thuis kunnen blijven wonen, is volgens Van Berlo geen optie. “Daar moet je niet op willen wachten. Zeker, domotica kan een grote rol spelen in het leven van oudere mensen, maar veel jongere mensen zitten er ook om te springen. Iedereen heeft het druk en met slimme toepassingen in je huis wordt je leven echt makkelijker. Bovendien is het wel handig als die oudere mensen al bekend zijn met  deze systemen, voor het geval ze ze straks echt nodig hebben.”

Niet overlaten aan ict’ers

De installatiebranche moet mee met haar tijd, vindt van Berlo. “Je kunt het  inrichten van domotica in slimme woningen aan ict’ers overlaten, maar ik denk dat het verstandiger is als installateurs het zelf doen.”

Lees meer over dit onderwerp in vakblad Installatie Journaal