Waterstof testnet officieel open

Op het terrein van EnTranCe in Groningen is een testnetwerk voor waterstofgas officieel in gebruik genomen. Hier kunnen professionals ervaring opdoen met waterstof in een distributienetwerk. Waterstof gedraagt zich anders dan aardgas. Daarom zijn er andere beheersmaatregelen en werkinstructies nodig.
Foto vlnr: Eddy Veenstra (algemeen directeur RENDO), Gerald de Haan (algemeen directeur Cogas) en Frank Kattier (directeur commercie, innovatie en engineering BAM Energie & Water)

Het test- en opleidingscentrum voor waterstofdistributie is gerealiseerd door BAM Energie & Water  en de netwerkbedrijven RENDO en Cogas. Netwerkbedrijven hebben jarenlange ervaring met de distributie van aardgas. Met de distributie van waterstof in een netwerk is nog nauwelijks ervaring. Met het testnetwerk kunnen technici in de praktijk leren een waterstofnetwerk te beheren en te onderhouden.

Hergebruik bestaand aardgasnet

Omdat Nederland een fijnmazig aardgasdistributienet heeft, lijkt hergebruik daarvan voor waterstofgas logisch. Het net geopende testnet bevat daarom eerder gebruikte materialen zoals gebruikte stukken gasdistributieleiding en een gasstation. Daarmee test men de veilige toepassing van waterstofgas in het bestaande gasnetwerk.

Energietransitie met waterstof

Rendo, Cogas en BAM zijn ervan overtuigd dat waterstof een belangrijke rol in de energietransitie gaat spelen. Voor 2030 willen de bedrijven klaar zijn om waterstof toe te passen. Het testnetwerk is daarbij belangrijk om kennis en ervaring op te doen.

Veiligheid staat voorop

Samen met de Twente Safety Campus ontwikkelen de netwerkbedrijven een unieke onderzoeks- en trainingslocatie voor veiligheidsvraagstukken. De test- en opleidingsomgeving is onderdeel van de Groene Waterstof Booster die mogelijk is gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.