Waterstof in de cv-ketel: goed idee? (deel 2 uit 2)

De Europese Unie overweegt om verplicht te stellen dat nieuw hr-ketels op tenminste een bijmenging van 20 procent waterstof kunnen branden. Anderzijds meldt vooraanstaand onderzoeksinstituut Fraunhofer, dat bijmenging van H2 bij aardgas pure verspilling van waterstof is. In 2019 benaderden we verschillende fabrikanten van cv-ketels met de vraag hoe zij aankijken tegen verwarmen met waterstof. Wat is de stand van zaken nu? Deel 2 van het artikel.

Eén van de goede oplossingen

ATAG Verwarming is van mening dat waterstof één van de goede duurzame oplossingen is voor toepassingen in de bestaande bouw en wellicht nieuwbouw.

Bij ATAG is men bezig om technologie te ontwikkelen voor CV-ketels die 100% waterstofgas kunnen verbranden. De waterstofgasketel zal qua vermogen en modulatie gelijk zijn aan een gemiddelde CW4/5 ketel.

De ATAG i28CZ-H ketel geschikt voor bijmenging van waterstof aan aardgas tot 30%. Deze ketel werd twee jaar geleden al op de VSK geïntroduceerd. Momenteel onderzoekt ATAG Verwarming onderzoekt mogelijkheden er zijn om alle bestaande en nieuwe aardgasketels in de toekomst te kunnen ombouwen naar 100% waterstof of bijmenging waterstof tot mengsels van 20% waterstof aan aardgas.

Infrastructuur is nog niet klaar

Brink Climate Systems houdt een slag om de arm: “In 2019 was waterstofgas even volop in de aandacht. Nog steeds wordt er onderzoek gedaan naar mogelijkheden en hebben inmiddels meerdere fabrikanten een cv-ketel die op waterstof gas kan werken. We weten inmiddels ook dat er heel veel bij komt kijken om de hele infrastructuur daarop in te richten. Het zal nog lange tijd duren voordat een aanzienlijk deel van de huizen op waterstofgas aangesloten is, zeker in het segment waar Brink actief is met gasgestookte luchtververwarming.” Brink Climate Systems blijft de ontwikkelingen echter goed volgen en als de trend doorzet, zullen ook zij toestellen op waterstofgas aan kunnen bieden.

Potentie ligt bij industrie en transport

Als enige ondervraagde partij ziet Itho Daalderop geen toekomst voor waterstof in de reguliere Nederlandse woning. In andere wat meer zakelijke sectoren met grotere energievraag of transport is dat potentieel wel het geval. In het assortiment van Itho Daalderop daarom geen cv-ketels geschikt voor bijmenging met waterstof, laat staan een 100% waterstofketel.

Waterstof is veilig en praktisch

Bij Bekaert Heating zien ze dat anders: “Wij zien zeker potentie in waterstof als een duurzame brandstof. we hebben in de afgelopen jaren door middel van onze ontwikkelingen laten zien dat waterstof een veilige en praktische oplossing is.”

Bekaert Heating heeft meerdere branderoplossingen en een complete warmtecel voor huishoudelijke toepassingen die veilig en robuust kan werken op 100% H2. Deze oplossingen zijn voornamelijk voor huishoudelijk gebruik en variëren van 2 – 50kW ketels. Er is geen hoge investering van de eindgebruiker nodig en OEM’s van ketels kunnen ze gemakkelijk toepassen in hun huidige productportfolio.

Het huidige portfolio van Bekaert Heating kan veilig werken tot 20% H2 (en onder bepaalde voorwaarden tot 25% H2) in methaanmengsels. Dit blijkt uit diverse praktijktesten in Europa. Bij een hoger H2-aandeel in het mengsel is een herontwerp van de brander vereist voor een veilige werking.

Bekaert Heating ziet geen heil in ombouw van aardgasketels naar waterstofketels. Zij ontwikkelen daarvoor geen ombouwkit.

Grote jongens, klaar voor waterstof

In de afgelopen jaren is Viessman (nog) meer met waterstof gaan doen. Ze zijn er vooral ook meer mee naar buiten gaan treden.
Ketels met hele grote capaciteiten voor industriële toepassingen levert Viessman al wel voor toepassing met 100 procent waterstof. De kleinere ketels zoals de Vitocrossal (vanaf 20 Kw) zijn wel geschikt voor 20-30% bijmenging, alleen in het lab draaien ze nu al op 100% waterstof.

Een ombouwkit zit bij Viessman in de planning. Medio 2025 start de productie van ombouwkits om aardgasketels 100% waterstof-ready te maken.

Dit vind je misschien ook interessant