nieuws

Ventilatoren aangesloten op zonnepanelen

ventilatie

Pulse, het eerste energieneutrale onderwijsgebouw op de campus van TU Delft, is een van de eerste utiliteitsgebouwen met gelijkstroom. Ook de ventilatoren worden straks rechtstreeks gevoed door de zonnepanelen.

Ventilatoren aangesloten op zonnepanelen
Foto: Studio 38

Het nieuwe gebouw werd gerealiseerd door het consortium Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties). Het ontwerp is van Ector Hoogstad Architecten. Pulse bestaat uit dertien zalen, waaronder 10 onderwijszalen. Op de begane grond bevindt zich een food market.

Gelijkstroom voor utiliteitsgebouw

Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning. Normaal gesproken draait een gebouw dat zelf stroom opwekt op wisselstroom. Bij Pulse wekken de 490 zonnepanelen op het dak van het gebouw gelijkstroom op. Die kan, zonder tussenkomst van zware transformatoren, direct en zonder energieverlies worden gebruikt voor laptops, tablets, smartphones en verlichting.

Ventilatie aangesloten op zonnepanelen

Daarnaast adviseerde Kuijpers de TU Delft om gebruik te maken van ventilatoren die op gelijkstroom kunnen draaien. Dan kan de universiteit, zodra de techniek zover is, ook de ventilatie rechtstreeks op de zonnepanelen aansluiten. Klimaatvloeren en -plafonds zorgen in combinatie met WKO en CO2-gestuurde ventilatie voor het juiste klimaat.

Klimaatplafonds met sprinklers

Verder bevatten de klimaatplafonds niet alleen armaturen maar ook aanwezigheidsmelders en een sprinklerinstallatie die wordt gevoed vanuit een lokale grondwaterbron.

Ontwikkeling gelijkstroomnet

Het gelijkstroomnet in Pulse is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft. Het gebouw werd op 30 augustus 2018 geopend.

Reageer op dit artikel