nieuws

Nieuwe partner voor onderzoek naar fijnstofreductie

ventilatie

Nieuwe partner voor onderzoek naar fijnstofreductie

De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) gaat meewerken aan het onderzoek naar fijnstofreductie in en om gebouwen van TVVL en Vereniging Contamination Control Nederland (VCCN).

Erik van Heuveln, voorzitter VLA: “Onze focus ligt op gezonde binnenlucht. Voor ons is het dan ook niet meer dan logisch om ons als partner aan dit onderzoek te verbinden. We geven hiermee het signaal af dat we het belang van schone lucht onderstrepen, maar wij willen ook in praktisch opzicht onze bijdrage leveren aan de oplossing. We bieden actief onze kennis en expertise op het gebied van gezonde binnenlucht aan, door onze leden te verbinden aan deze zoektocht naar het verder terugdringen van fijnstof in Nederland.”

Leestips:

Fijnstof: concentraties in veel woningen te hoog

Wat is fijnstof nu eigenlijk?

Nieuwe filternorm in de strijd tegen fijnstof

 

Daarnaast doet het VLA ook een dringende oproep aan hun leden om ook zelf hun financiële bijdrage te leveren. “Met elkaar kunnen we echt het verschil maken,” aldus Van Heuveln.

Praktijkonderzoek fijnstof reduceren

In 2018 starten TVVL en VCCN met een driejarig praktijkonderzoek, waarmee ze nieuwe inzichten opdoen om de hoeveelheid fijnstof in en om gebouwen te reduceren. In dit onderzoek worden vijf gebouwen met uiteenlopende gebruikersfuncties en op zeer belaste locaties onder de loep genomen.

In de gebouwen passen de onderzoekers een pakket van fijnstofwerende maatregelen toe. Voor- en achteraf worden metingen uitgevoerd,  waar nodig aangevuld met een enquête onder gebouwgebruikers.

Het onderzoek richt zich op de vraag welke maatregelen het meeste effect hebben op de reductie van fijnstof in een kantoorgebouw, een cleanroom en een schoolgebouw. De inzichten die worden opgedaan, worden vervolgens toegepast in een verpleeghuis en een woningcomplex.

Meer informatie: TVVL-Fijnstof

 

Lees ook:

Kwaliteit ventilatie hangt af van kwaliteit werk installateur

Goed werkende ventilatie hoeft niet duur te zijn

Oplossingen voor gezond binnenklimaat in NeroZero-lab

Welke factoren veroorzaken een negatief binnenklimaat?

 

Reageer op dit artikel