nieuws

Hoe maak je een ventilatiebalansberekening?

ventilatie

Hoe maak je een ventilatiebalansberekening?

Voor een gezond binnenklimaat in woningen is het van belang dat het huis goed geventileerd wordt. In de bouwregelgeving staan minimumeisen voor de ventilatiecapaciteit in een woning. Maar hoe bereken je die?

De vraag naar balansventilatie met warmterugwinning, ook bekend als systeem D, in de woningbouw stijgt. Dat komt onder meer door de behoefte aan energiezuinige woningen.

Leestip: Balansventilatie in opmars dankzij warmtepomp

Balansventilatie met wtw

Systeem D, oftewel balansventilatie met warmteterugwinning, heeft een mechanische toe- en afvoer. Daardoor is er een dubbel leidingnetwerk nodig in woningen: één voor de toevoer met toevoeropeningen (TO) in de droge ruimtes en één voor de afvoer (AO) in de natte ruimtes.

 

Aan- en afvoer van lucht

Het voordeel van een balansventilatiesysteem met wtw is dat het systeem volledig regelbaar is. Door de warmteterugwinning treedt nagenoeg geen warmteverlies door het ventileren op. Voorwaarde is wel dat de aan- en afvoer van lucht met elkaar in evenwicht zijn. Of dat het geval is, kan worden berekend met een ventilatiebalansberekening.

 

Regels Bouwbesluit

Om een (ventilatie)balansberekening te maken is het noodzakelijk om de belangrijkste regels uit het Bouwbesluit te kennen, zoals het onderscheid tussen een verblijfsgebied en een verblijfsruimte. Het is daarnaast ook nodig om enkele basiseisen voor de toe- en afvoercapaciteit te kennen.

 

Stroomdiagram

Met de gegevens van de verblijfsgebieden, verblijfsruimten en minimale ventilatiecapaciteiten kan de ventilatiebalans worden berekend. Daarbij is het handig om de cijfers te verwerken in een stroomdiagram.

 

Ventilatiebalansberekening

Hoe maak je dan precies  zo’n berekening? Dat leest u in de gratis whitepaper ‘Vuistregels voor de ventilatieberekening bij balansventilatie’.

 

Lees ook:

‘Goed werkende ventilatie hoeft niet duur te zijn’

Kwaliteit ventilatie hangt af van kwaliteit werk installateur

Balansventilatie onderhouden geen overbodige luxe

‘Installateurs kunnen goed verdienen aan ventilatiesystemen’

Welke factoren veroorzaken een negatief binnenklimaat?

Reageer op dit artikel