nieuws

Ventilatie anders in stadskantoor Venlo

ventilatie

Ballast Nedam gaat het nieuwe, zeer duurzame stadskantoor van de gemeente Venlo bouwen. Het kantoor onderscheidt zich onder meer door de toegepaste ventilatievoorzieningen.

Het gebouw aan de Maas krijgt elf verdiepingen en circa 13.500 m² bruto vloeroppervlak (bvo). Onder het stadskantoor komt een openbare ondergrondse parkeergarage met een capaciteit van 400 parkeerplaatsen in drie lagen.

Kas

Een kas, boven op het gebouw, zuivert de lucht en levert warmte voor het hele gebouw. De parkeergarage wordt gebruikt om de lucht in het gebouw vóór te verwarmen (in de winter) of te koelen (in de zomer). Gestreefd is naar minder gebruik van mechanische ventilatie. Hiervoor zijn grootte en vorm van de vides afgestemd op een zo natuurlijk mogelijke luchtstroom.

Duurzaam

Een andere duurzame maatregel is de opvang van regenwater. Het wordt gebruikt en door een plantenfilter gezuiverd en opnieuw als spoelwater ingezet voordat het de Maas in stroomt. Ook wordt daglicht zo diep mogelijk het gebouw in gehaald. Daardoor vermindert het gebruik van kunstlicht. Verder zijn zonnecellen geïntegreerd in de gevel en op het dak.

Oplevering

Ballast Nedam neemt niet alleen het bouwkundige werk voor zijn rekening maar ook de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en liftinstallaties. De aanneemsom bedraagt bijna 35 miljoen euro. Het gebouw zal medio 2014 worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels