nieuws

Schimmel en vocht in woonwijk

ventilatie

Een ongezond klimaat en betonnen muren tot een meter hoog verzadigd met water. Dat is de situatie in de Rivierenwijk in Heerhugowaard. Schimmel en luchtwegproblemen zijn het gevolg.

Al jaren lang staat in het grootste deel van de bewuste wijk water in de kruipruimten, soms wel tot aan het luik toe. Zo bericht het Noordhollands Dagblad.

In 1998 zou de Technische Universtiteit Delft al geconstateerd hebben dat ‘het woongenot wordt aangetast’. Onderzoekers noemden de huizen toen ’vochtig tot zeer vochtig.’

Sindsdien is er niets gebeurd. Maar volgens raadslid Trees Huijboom moet er nu snel worden ingegrepen, want de gemeente gaat de wijk verduurzamen. Heerhugowaard wil in 2030 energieneutraal zijn. Daartoe moeten ook de oude huizen geïsoleerd worden en worden voorzien van schone energiebronnen.

Dat strookt niet met de huidige situatie. “Als je met deze vochtigheid gaat isoleren, schep je schimmelkwekerijen’’, zegt bewoonster en architect Martha Fernandez. ,,Om het droog te houden, moet je met de ramen open stoken.’’

Ambtenaren melden dat de wijk in 2015 wordt heringericht en gedraineerd.

Reageer op dit artikel