Delabie maakt sanitair toegankelijk voor iedereen

Delabie maakt sanitair toegankelijk voor iedereen
Publiek sanitair moet bruikbaar zijn voor en worden gedeeld door iedereen. Elke gebruiker dient zich op zijn gemak te voelen.

Sanitair voor een publiek of commercieel gebouw moet aan andere eisen voldoen dan sanitair voor huishoudelijk gebruik. In een publieke ruimte of zorginstelling zijn het gewicht en een eventuele lichamelijke beperking van de gebruiker onbekend. Het gebruik is intensief, waardoor robuuste en vandaalbestendige producten onmisbaar zijn. Ook hygiëne staat centraal. De producten moeten dus gemakkelijk te onderhouden zijn.

Veiligheid, hygiëne, bestendigheid tegen intensief gebruik en vandalisme, ergonomie, … al deze eigenschappen dienen in acht te worden genomen bij de productkeuze voor een publieke sanitaire ruimte. Maar ook design is een marktvereiste geworden in de besluitvorming: edele materialen. Hoogwaardige afwerkingen of originele kleuren en natuurlijke vormen komen allemaal aan bod tijdens het beslissingsproces.

‘Design for all’ is de regel

Niet in elk publiek of commercieel gebouw is er voldoende beschikbare ruimte om meerdere toiletten of douches te kunnen plaatsen. Een aangepaste sanitaire installatie moet dus bruikbaar zijn en worden gedeeld door iedereen. Ongeacht de leeftijd of fysieke toestand van de gebruiker. Of het nu gaat om een kind, tiener, rolstoelgebruiker of afhankelijke oudere persoon, iedereen moet zich op zijn gemak voelen in een sanitaire voorziening.
Daarom wordt er gekozen voor visueel neutrale, discrete en niet-stigmatiserende, esthetische en comfortabele toegankelijkheidsproducten. Natuurlijk is daarbij het opofferen van ergonomie en veiligheid uit den boze. Bij de keuze van grepen en steunen zijn de vorm en de diameter bijvoorbeeld belangrijke aandachtspunten: een te hoekige of vierkante vorm zijn moeilijk te hanteren, en een diameter van 32 tot 35 millimeter is ook belangrijk. Wanneer deze kleiner of groter is, is de grip namelijk moeilijk. De onderarmspieren worden ten koste van de schouderspieren belast, terwijl de krachten van de gebruiker moeten worden gespaard.

Aangepast sanitair dient derhalve net zo mooi te zijn en van dezelfde kwaliteit als elke standaardinstallatie.

DELABIE stelt veiligheid voorop

Voor DELABIE, marktleider in sanitaire voorzieningen voor publieke ruimten, is het belangrijk te voldoen aan de hoogste normen op het vlak van toegankelijkheid. Vanaf de ontwerpfase ondergaat een product meerdere tests met betrekking tot weerstand, duurzaamheid, ergonomie, biodiversiteit van de gebruikte materialen, visuele contrastwaarden en dergelijke. Dit alles om de veiligheid van de gebruiker te waarborgen.

Dankzij de afgeronde vorm en de ergonomische platte antiroterende voorzijde passen de Be-Line grepen perfect in de vorm van de hand.

Als internationale speler besteedt het bedrijf ook veel aandacht aan de regels en marktgewoontes over de hele wereld. Deze kunnen van land tot land aanzienlijk verschillen in termen van afmetingen, vormen en aanbevolen installatiehoogte. Met het toegankelijkheidsassortiment van DELABIE is het mogelijk aan elke configuratie te voldoen: niet alleen met grepen en douchezitjes, maar ook met aangepaste kranen (bijvoorbeeld kranen met lange hendel of elektronische kranen ) en toestellen in roestvast staal.

Dankzij de afstand van 38 millemeter tussen greep en muur wordt verhinderd dat de voorarm vast komt te zitten. Zo wordt ook het risico op het breken van een vastzittende arm bij een eventuele val beperkt.
Alle DELABIE producten genieten het Safety Pack: getest bij meer dan 200 kilogram, 10 jaar garantie en CE-markering.

Functionaliteit en design gaan samen

Om aan elke vraag te kunnen voldoen, breidt DELABIE het assortiment toegankelijkheidsproducten uit. Naast de series in glanzend slijtvast nylon en in glanzend of mat gepolijst rvs, is nu ook het assortiment Be-Line beschikbaar. Hierin worden design en comfort samengebracht en het biedt hygiëne, veiligheid en een gevoel van welzijn aan de gebruiker. Dankzij de afgeronde vorm en de ergonomische platte antiroterende voorzijde passen de grepen perfect in de vorm van de hand.


Het Be-Line® douchezitje is bekroond

Tijdens de derde editie van de Etats Généraux de la Salle de Bains mocht het Be-Line® douchezitje een prijs in wacht slepen binnen de Franse wedstrijd Salles de Bains Remarquables 2019. Het opklapbare en afneembare douchezitje werd winnaar in de categorie Utiliteiten.
Deze prijs is een erkenning voor badkamerproducten die uniek, innovatief, relevant en functioneel zijn en de consument een unieke of onderscheidende ervaring bieden.
Lees het volledige persbericht.

Alles over Legionella

Alles over Legionella

Elke zomer steekt het de kop weer op in de landelijke pers: Legionella. Bij hoge buitentemperaturen zijn de omstandigheden voor ontwikkeling van...

Normec helpt je een serieuze stap verder 

Normec helpt je een serieuze stap verder

Doen waar u goed in bent, daar geloven we in bij Normec. Onze specialisten ontzorgen onder andere op het gebied van legionellapreventie, zodat uw...

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Alles over drinkwater, grijs water en regenwater

Afvalwater bestaat niet... hemelwater en grijs water zijn schoon genoeg om te gebruiken voor wassen, sproeien en schoonmaken. Drinkwater wordt...

Nick Post: "De sanitair installateur is steeds meer gaan doen" - foto ©NFP

'Sanitair installateur doet steeds meer'

Sinds de vorige editie van de standaarduitgave Kleintje Water uit 2012 is er veel veranderd. Zuinig omgaan met water en energie is het nieuwe...

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst 

Warmtapwater van 40°C in wooncomplex Amst

Appartementencomplex Amst maakt gebruik van een innovatief energiesysteem, waarbij de warmtepomp warmtapwater maakt van 40°C. Om legionella geen kans...

Geberit Monolith Plus met comfortlight en iCon wandcloset matwit

Blog: Opbouwreservoir in vermomming

Een persbericht van Geberit trok mijn aandacht. Vooral de afbeelding van het strakke reservoir dat eigenlijk een opbouwreservoir is. Mijn eerste...

Grijswater en regenwater in één ISSO-publicatie

Grijswater en regenwater in één ISSO-publicatie

De ISSO-publicaties 'Omgaan met hemelwater binnen de perceelgrens' en 'Grijswater binnen de perceelgrens' krijgen eind dit jaar een vernieuwing, in...

De H300 van Hydraloop is geschikt voor huishoudens van vier mensen. (Foto: Hydraloop)

Hulp bij hergebruik van grijswater

Een Nederlander gebruikt dagelijks bijna 130 liter drinkwater, maar slechts 2 procent is voor consumptie. Aangezien de beschikbaarheid, benutbaarheid...