nieuws

Slimmer water verwarmen met kastje bij elektrische boiler

sanitair

De SlimmeBoiler Module van Eneco zorgt ervoor dat het water in de elektrische boiler opwarmt op de momenten dat Eneco veel wind- of zonnestroom beschikbaar heeft. Ruim 2000 klanten hebben het apparaatje al in huis.

Slimmer water verwarmen met kastje bij elektrische boiler

De SlimmeBoiler Module is een kastje van ongeveer 15 bij 15 centimeter groot. Het wordt opgehangen naast de elektrische boiler. De module staat via een eigen simkaart in verbinding met Eneco. De energieleverancier kan de module op afstand aan- of uitzetten. De SlimmeBoiler Module is geschikt voor elektrische boilers van 50 liter of meer. De module is van de producent TWTG.

 

Vaker warm water

Het slimme apparaat houdt het boilervat continu in de gaten en warmt het water tussendoor op. Dat gebeurt bij voorkeur wanneer er een teveel aan groene stroom is. Daardoor verloopt de tapwaterbereiding efficiënter en hebben de klanten vaker warm water. Op de module is ook te zien hoeveel warm water er in de boiler zit. Met de knop op de module kunnen gebruikers de boiler eventueel extra water laten opwarmen.

 

Vraag en aanbod elektriciteitsnet

Evert Jan Althuis, innovatiemanager bij Eneco: “Ons elektriciteitsnet moet de komende jaren steeds meer schommelingen van zonne-en windenergie opvangen. Het net verzwaren is een kostbare optie, daarom kijken wij naar innovaties die vraag en aanbod op een slimme manier bij elkaar brengen. De grotere huishoudelijke stroomverbruikers zijn dan het meest interessant, want alle elektrische boilers bij elkaar gebruiken jaarlijks ongeveer evenveel stroom als 600 windmolens kunnen opwekken.”

 

Elektrische boiler

Bij ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens zorgt een elektrische boiler in huis voor het warme water. In de meeste woningen warmt het water in de boilers ’s avonds laat op, zodat er de volgende dag warm water is tot het boilervat leeg is. Volgens Eneco kan dit slimmer en duurzamer. Eneco installeert de SlimmeBoiler Module dit jaar bij tienduizenden klanten met een huurboiler en energiecontract van Eneco. Naar verwachting wordt de module op termijn ook beschikbaar voor huishoudens zonder Eneco-contract.

 

Subsidie rijksoverheid

Voor de ontwikkeling en installatie van de module werkt Eneco samen met Peeeks, RoamlerTech, TWTG, T-Systems en Bureau Hezelburcht. Het initiatief van Eneco wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de subsidie Demonstratie Energie-Innovatie van de rijksoverheid, dat via energie-innovatie economische groene groei wil stimuleren.

Zo werkt de SlimmeBoiler module

Reageer op dit artikel