artikel

Badkamer wordt ingetogen chique 

sanitair

Badkamer wordt ingetogen chique 

Wat zijn de nieuwe trends in Badkamerland? Daarvoor reisde Gawalo af naar Duitsland, naar de SHK in Essen. Hallen vol met nieuwe baden, wastafels en wc’s werden daar gepresenteerd. De rode draad lijkt: slank en chique.

Tekst: Katja van Roosmalen 

De S van sanitair lijkt in Nederland steeds minder aandacht te krijgen op de tweejaarlijkse installatievakbeurs VSK. Dat terwijl de markt voor badkamers toch niet verwaarloosbaar is. Ons land telt zo’n 8 miljoen woningen. Een conservatieve berekening, uitgaande van een vervanging van de badkamer iedere 25 jaar, zou betekenen dat er per jaar 320.000 badkamers worden vernieuwd. Stel dat een gemiddelde badkamer 12.000 euro kost, dan gaat het om een omzetvolume van bijna 4 miljard euro.  

Dat zijn serieuze bedragen, maar de eigenaren van badkamershowrooms kunnen in Nederland moeilijk terecht. Een keer in de twee jaar is er de zeer sympathieke ISH Noviteitenshow in Nieuwegein. Maar wie op de Duitse beurs SHK in Essen rondloopt, ziet dat dit slechts een beperkt aanbod is. En omdat het daar gebeurt, reisden wij ook af naar de oosterburen om de noviteiten te spotten. 

 

Waskommen: slank en chique

Samenvattend lijkt ‘ingetogen chique’ de trend te zijn. En daar voldoet de TitanGlaze van Villeroy en Boch helemaal aan. Op een foto lijkt deze afwerking hij misschien wat op andere matte waskommen, maar het is toch echt een onderscheidende tint, met een fluweelzachte uitstraling. “De kleur Edelweiss wordt vervangen voor een matwitte glazuur, die bovendien krasvaster en slagvaster is omdat er aluminiumoxide in het glazuur is verwerkt”, vertelt Han van Hardeveld. “In veel series is deze nieuwe kleur Stone White leverbaar, zoals in de collecties Artis, Memento 2.0, Finion, Antheus en Venticello. En daarnaast is ook ons Avento wandcloset in deze aantrekkelijke tint verkrijgbaar.” 

Titan Glaze van Villeroy & Boch.

 

Aluminium was trouwens bij meer badkamerleveranciers in trek. “Sinds 2017 is Ipalyss op de markt”, zegt Bas van Donselaar op de stand van Ideal Standard. “Bij ons is aluminium in de klei verwerkt, dit keramische materiaal noemen we Diamantec. Daardoor zijn de waskommen stabieler, taaier én dunner. En dat stelt ons weer in staat om waskommen te produceren waarvan de randen slechts 3,8mm dun zijn.”  

 

Wastafels in alle vormen

Die slanke belijningen zagen we overigens op alle stands in Essen, al speelt Sphinx ondertussen in op een andere tendens: de vraag naar wastafels in veel tijdloze vormen. VariForm wastafels zijn misschien niet het spannendste, maar passen wel overal én hebben ook een dunne rand. Wat de serie echter onderscheid is de pluriformiteit. Ze worden namelijk zowel cirkelvormig, rechthoekig, ovaal en als ellips geleverd en zijn beschikbaar als opzet-, opbouw- en onderbouwwastafel. Bovendien zijn ze verkrijgbaar met kraan- én overloopgat of zonder kraan- en overloopgat, zodat ze overal passen. 

VariForm wastafels van Sphinx.

 

Elegante hoog-laagwastafel

Een andere noviteit die in het oog sprong, is zo zelfs nog niet leverbaar. Burgbad presenteerde een visueel aantrekkelijke hoog-laagwastafel. Elegant is waarschijnlijk de beste omschrijving voor dit badkamermeubel. Want dit keer zagen we geen typische ‘seniorenuitstraling’, maar een wastafelspiegelcombinatie die door de slanke lijnen nergens misstaat.  

“Theresa Meister heeft de wastafel en wand voor ons als afstudeerproject ontworpen. Op de ISH stond hij al als proef, maar dit is de officiële lancering van onze modulaire serie Flex. De serie bestaat uit een wand waaraan diverse accessoires – bakjes, haken, plankjes – toegevoegd kunnen worden en een wand met geïntegreerde wastafel en spiegel”, zegt Mike Wouters. Daarnaast werd een hoog-laagwastafel geëtaleerd. “De traploos in hoogte verstelbare wastafelspiegelcombinatie is nog een studie. Alle onderdelen zijn op een metalen kader geplaatst en het is volledig plug and play. Daardoor is het eenvoudig voor de installateur om een toekomstbestendige én aantrekkelijke oplossing aan te bieden.” 

Hoog-laagwastafel van Burgbad.

Wanneer dat kan, dat is nog even de vraag. “Dit is een prototype. Er moeten nog een paar zaken verbeterd worden, zoals de positie van de bediening. Daarnaast willen we hem straks prijstechnisch aantrekkelijk in de markt zetten.” Er is dus nog een weg af te leggen, maar de verlekkerde blikken van de bezoekers toonden wel aan dat het concept de eerste slag al heeft gewonnen. 

 

Nieuwe waterstralen

Wat daarnaast op de SHK opviel is dat de waterbeleving naar een ander niveau wordt getrokken. Na de introductie van de regendouche was het relatief stil op het terrein van de douches. Grote douchekoppen lijken een blijvertje, maar niet iedereen wordt graag gewaterstraald. En bij Hansgrohe is daar een oplossing voor gevonden: PowderRain. “Op de plaats van één nozzel zijn nu 6 gaatjes gekomen”, laat Irene van der Klugt zien. “Daardoor krijg je heel dunne waterstralen zodat water niet opspat en langer op het lichaam blijft. Niet alleen produceert deze waterstraal veel minder geluid, de douchethermostaat kan daardoor ook twee graden lager gezet worden omdat het lichaam langer warm blijft.”  

PowderRain van Hansgrohe.

Maar er zijn meer producenten die de waterstraal willen aanpassen, bijvoorbeeld die van de douche-wc. Ook dit lijkt een blijvende waarde in de badkamer. Geberit introduceerde de douche-wc jaren geleden in Nederland, maar inmiddels wordt hij steeds breder omarmd. Grohe levert een douche-wc, bij TECE zijn ze bezig met de ontwikkeling én Villeroy en Boch lanceerden hun eerste luxe toilet in Essen. “De straal beweegt”, zegt Van Hardeveld met een lach. “Door die draaiende werking wordt alles nog beter schoon. De straal noemen we Harmonic Wave.” 

 

Handige douchegoten

En dan was er nog de categorie ‘Handig’. In deze sector scoort de TECE Drainline hoge ogen. “Aan de standaardflens van deze douchegoot zit een vast doek. Omdat deze vast zit aan de goot, is hij nog beter waterdicht”, legt Peter Boekholt uit.  

Daarnaast toonde het bedrijf TECE DrainProfile. Bij deze douchegoot kan het rooster op iedere wenste lengte verwerkt worden en daarnaast is de goot eenvoudig schoon te maken. “Door te drukken kan het rooster in het midden eruit gehaald worden, waarna twee opvangbakjes zichtbaar worden. Deze kunnen verwijderd worden om te reinigen.” 

TECE wandnis.

De goot is leverbaar in diverse metaaltinten. Wilt u de metaaltint van de douchegoot terug laten komen in de verdere afwerking van de badkamer, dan biedt Easy Drain daar een oplossing voor. “We leveren wandnisjes in dezelfde kleur als de goten. Daarnaast introduceren we de T-Box. Dit is een badkamerkastje waarvan de deur betegeld kan worden, zodat hij wegvalt in de muur”, aldus Lotte Hassink.  

Reageer op dit artikel