partner nieuws

Comfort verzekerd in slimmere, gasloze appartementen

klimaattechniek

In Amersfoort zien 263 appartementen het licht. Gasloos was hier het uitgangspunt. Naast een warmtepomp krijgen bewoners nieuw ontwikkelde slimme monitoring, zodat ze exact kunnen zien wat het verbruik is.

Comfort verzekerd in slimmere, gasloze appartementen
Gasloos was het uitgangspunt bij de verbouwing van het pand van de voormalige Amersfoortse Verzekeringen tot modern appartementencomplex.

Het pand van de voormalige Amersfoortse Verzekeringen wordt verbouwd tot een modern appartementencomplex: de Amersfoortse Poort. In de beschikbare 12.000 vierkante meter worden hier in drie fases 263 appartementen opgeleverd. Daar hoort ook de transformatie bij van een bijbehorend kantoorgebouw.
Niels van Surksum is commercieel adjunct-directeur W- en E-techniek bij Hemubo. Ze verzorgen de W-installaties. Voor de klimaatinstallaties werd Mur Conditioning ingeschakeld. Van Surksum: “Ook al is het een groot pand, het is geen ingewikkelde klus. Voorwaarde is wel dat je goed op elkaar bent ingespeeld. Qua installaties verliep het erg soepel.”

 

Gedegen voorwerk

En dat had alles te maken met het gedegen voorwerk van Adviesservice Spekschate. Directeur Bennie Spekschate: “City Multi VRF-systemen worden in deze omvang eigenlijk maar zeer sporadisch toegepast. Dit is een uniek project. Je begeeft je op nieuwe terreinen. Je moet dan ook goed oppassen dat je geen foute dingen doet.”
Erwin Tuijtel, Product Manager bij Alklima, de exclusief importeur van Mitsubishi Electric Living Environment Systems, vertelt dat er in het project gebruik is gemaakt van de City Multi VRF R2 warmtepomp. “We hebben voor dit project 263 binnendelen en 43 buitendelen geleverd, in totaal circa 1,2 MW. De warmtepompen zijn gegroepeerd in verschillende technische buitenruimtes op het dak. Het systeem wisselt energie uit. Zo kun je per ruimte individueel koelen of verwarmen.” Vooral het hoogwaardig koelen biedt absoluut meerwaarde en extra comfort voor de eindgebruiker.

 

Technische ondersteuning

Niet alleen de warmtepomp was reden om voor Alklima/Mitsubishi Electric te kiezen. Spekschate: “De doorslag gaf hier de technische ondersteuning. Dat er wordt meegedacht in zo’n groot project als dit is zeer wenselijk. Qua geluid moet je voldoen aan de Bouwbesluiteisen. Je kunt niet zomaar overal een binnendeel plaatsen. Die hebben we hier boven het plafond in de badruimte gezet. Verder is het zekeren van comfort van belang. Je hebt immers met verschillende luchtstromen en luchtsnelheden te maken. Mitsubishi Electric heeft in het voortraject goed meegedacht.”

De warmtepompen van het City Multi VRF R2 systeem zijn gegroepeerd in verschillende technische buitenruimtes op het dak.

Aanleg VRF-systeem

De aanleg van het City Multi VRF-systeem lag in handen van Mur Conditioning. Erik Sluijs: “Dit is voor ons een groot project. Je hebt het hier over 263 binnendelen met 43 warmtepompen. Het ontwerp is een mooi samenspel geweest tussen alle partijen, maar dat kan ook bijna niet anders. Inmiddels is fase 1 opgeleverd. Dat is veruit de grootste fase. We zijn nu nog bezig met de aanleg van City Multi VRF-systemen voor de bovenste twee verdiepingen. In fase drie wordt het ‘bijgebouw’ aangepakt. Omdat het project in drie fasen is verdeeld, zijn de buitenunits ook op drie plekken gegroepeerd.”

 

Energieverbruik per gebruiker

Sluijs: “De kilowattuur (KwH) berekening was in dit project een verplichte eis. Zodat je exact kunt berekenen wat een gebruiker in zijn huis heeft verbruikt. Het lastige is dat de buitendelen op het dak het meest opgenomen vermogen hebben. Je moet dan wel weten hoeveel van dat opgenomen vermogen kan worden toegekend aan welke gebruiker.”
Adviseur Bennie Spekschate nam in dit proces het voortouw. Belangrijk hierin was de samenwerking met Ista Nederland. Zij meten nauwkeurig alle stookkosten, warm- en koudwaterkosten. Iedere bewoner betaalt naar verbruik. Spekschate: “Voor warmtepompen is de bemeting van het energieverbruik per binnendeel bij VRF concepten een nieuwe ontwikkeling. Je kunt voor het meten van elektriciteit een kwh-meter inzetten, voor water kan dat ook. Maar als je een gezamenlijke warmtepomp hebt waar vijftien binnendelen op zitten, dan moet je het naar rato verdelen. De gebruiker kan nu exact zien wat het gebruik is. Dat is in Nederland nog niet eerder vertoond.”

Reageer op dit artikel