partner nieuws

State-of-the-art distributiecentrum in Rijnsburg

klimaattechniek

State-of-the-art distributiecentrum in Rijnsburg
Duurzaamheid was het uitgangspunt bij de realisatie van het nieuwe distributiecentrum van L&M in Rijnsburg.

Voor de familie Leeuwenburg is het gedroomde distributiecentrum in Rijnsburg een feit. Met het onlangs gerealiseerde complex mag de bloemengroothandel zich een van de grote spelers in de internationale bloemenbranche noemen. Voor de W&S-installaties – met onder andere een uitgebreid VRF- en ECODAN-systeem om te verwarmen en te koelen – tekende Technisch Bureau Wahlen & Jongkind BV.

Familiebedrijf L&M kent de laatste jaren een constante groei. Jaarlijks verhandelt L&M zeshonderd miljoen tulpen; een slordige veertig procent van alle tulpen in Nederland. De bloemengroothandel groeide uit zijn jasje en er werd uitgekeken naar een andere locatie in Rijnsburg. Dat werd een braakliggend veilingterrein van Royal Flora Holland. Groot genoeg om nieuwbouw te plegen en met als pluspunt de directe aansluiting op de A44.

 

Duurzame maatregelen

Duurzaamheid is sinds jaar en dag uitgangspunt voor L&M. De bloemen worden in zoveel mogelijk grote aantallen verpakt, ze rijden in milieuvriendelijke vrachtwagens en binnen het gebouw worden de bloemen vervoerd met elektrische wagentjes. Overal in het tweelaagse gebouw, van bijna twintigduizend vierkante meter, is ledverlichting aanwezig. Het dak is voorzien van zonnepanelen.

Op de eerste verdieping bevinden zich de kantine en de kantoren en enkele koelcellen.

Op de begane grond bevinden zich zeven lopende banden voor de verwerking van de bloemen. In hoog tempo worden hier de bloemen afgezaagd, van elastiek voorzien en in doorzichtige hoezen gestopt. Daarna gaan de bloemen de wijde wereld in. Vrachtwagens vertrekken van een van de 26 dock levelers.

Het distributiecentrum is ontworpen en gerealiseerd door Hercuton. Voornaamste reden voor de keuze van Hercuton is dat dit bureau de conceptmatige aanpak ‘LEGOlisering’ hanteert. Het distributiecentrum is in negen maanden tijd gerealiseerd en is volledig in prefab-betonelementen opgetrokken.

Als hoofdverwarming is vloerverwarming gelegd. Dit is een lagetemperatuursysteem dat wordt gevoed door twee Mitsubishi Electric Ecodan warmtepompen.

Optimale planning

Hercuton maakt bij projecten gebruik van vaste partners als Technisch Bureau Wahlen & Jongkind BV. Zij stonden garant voor de W&S -installaties. Eigenaar Johan Groeneveld: “We hebben de afgelopen jaren gezamenlijk meerdere gelijksoortige projecten gedaan, sommige wel wat kleiner dan L&M overigens. Door het samenwerken als bouwteam verloopt het project voorspoedig, maar dan is het wel zaak dat je goed vooruit plant. Dan is het vanaf de start eigenlijk gesneden koek.”

Technisch Bureau Wahlen & Jongkind BV verzorgde voor het distributiecentrum de verwarming, ventilatie, luchtbehandeling en airco-installatie. Daarnaast had het Technisch Bureau het sanitair en de watervoorzieningen, inclusief de brandbestrijdingsinstallaties onder zijn hoede. Als hoofdverwarming is door het hele pand vloerverwarming gelegd. Dit is een lagetemperatuursysteem dat wordt gevoed door twee Mitsubishi Electric Ecodan warmtepompen. Groeneveld: “Die zijn allebei 23 KW, bij elkaar 46 KW, en zijn in cascade geschakeld. De Ecodan lucht-waterwarmtepompen zijn uitermate geschikt voor grote toepassingen. Meestal werken we met een enkele unit, maar bij dit grote project was veel vermogen nodig en hebben we de units dubbel uitgevoerd. Voor het laagtemperatuursyteem zijn er twee hydromodules geplaatst en een buffervat van vijfhonderd liter.”

Principeschema cascadeopstelling.

 

De hoofdverwarming is afgesteld op ongeveer negentien graden, vertelt Groeneveld. “In de zomer (boven de 22 graden) koelt de vloer en in de winter wordt de vloer gebruikt om te verwarmen. Voor extra verwarmen of extra koelen wordt de City Multi VRF-R2 installatie van Mitsubishi Electric gebruikt.” Ideaal meent Groeneveld. “Met dit VRF-systeem kun je onafhankelijk van elkaar de ene ruimte koelen, terwijl er in de andere ruimte misschien juist een warmtevraag is. De opgenomen warmte wordt door het R2-systeem teruggevoerd naar de verdeelbox (BC-controller) en weer naar de binnenunits gebracht die behoefte hebben aan koelcapaciteit. In iedere ruimte is een 4-zijdige VRF-cassette-unit geplaatst. De te verwarmen ruimten generen dus de energie voor de te koelen ruimten.

 

Volledig vermogen

Die keuze voor Alklima – in Nederland de exclusief distributeur van Mitsubishi Electric – is een logische, schetst Groeneveld. “Toen John Jongkind en ik in 2002 het Technisch Bureau hadden overgenomen, zijn we eigenlijk direct met Alklima in zee gegaan. We zijn erg te spreken over de after sales, maar bovenal over de techniek. Een pluspunt vind ik dat de Ecodan lucht-waterwarmtepompen met -15 graden nog hun volledig vermogen behouden.” Lachend: “Dat is uitzonderlijk, andere merken storten qua vermogen gewoon in elkaar.”
Technisch Bureau Wahlen & Jongkind BV is F-gassen-gecertificeerd en mag het systeem zelf in bedrijf stellen. Groeneveld: “Maar we laten altijd aan het einde van de rit Alklima nog even langskomen om mee te kijken met het finetunen. Dan wordt er ook een officieel in bedrijfstellingsrapport afgegeven, wel zo handig.”

 

Bouwfeiten

  • De nieuwbouw is in negen maanden gerealiseerd.
  • De totale oppervlakte van het nieuwe onderkomen is 20.000 m2.
  • 406 Betonwagens stortten één miljoen kuub beton.
  • Er zijn 621 heipalen geslagen en nog eens duizend high speed palen geboord.
  • Voor de verwarming en koeling per ruimte is gebruik gemaakt van het City Multi VRF R2-systeem en ECODAN-systeem van Mitsubishi Electric.
Reageer op dit artikel