partner nieuws

Moderne ventilatie maakt wooncomplex toekomstbestendig

klimaattechniek

Moderne ventilatie maakt wooncomplex toekomstbestendig

Voor een flinke verbetering van het binnenklimaat is een goede ventilatie onmisbaar. De firma VentilatieService B.V. installeert ventilatiesystemen bij het renovatieproject Gravenhorst in Dordrecht. Rensa zorgt voor het tijdig en juist leveren van het merendeel van de producten. Projectmanager Rein van Gasteren vertelt wat er bij goede woningventilatie komt kijken.

Het Dordrechtse wooncomplex Gravenhorst ondergaat een fikse facelift. In het plan wordt een verouderd seniorenwooncomplex compleet gerenoveerd. Zo worden de bestaande twee- en driekamerappartementen vergroot. De bovenste verdieping krijgt een extra woonlaag met twaalf driekamerappartementen. VentilatieService B.V. voorziet alle woningen van een nieuw ventilatiesysteem. Een mooie uitdaging voor het Heenvlietse bedrijf.

Volgens projectmanager Rein van Gasteren gaat het om een mooie klus. “Momenteel werken we hard aan de installatie van nieuwe ventilatiesystemen van 116 woningen. Het gaat zowel om bestaande woningen als nieuwbouw. Het pand is compleet gestript. Er komen nieuwe kanalen naar het dak. Hier plaatsen we ook de verzamelkappen. Die moeten behalve een goede ventilatie ook de juiste rookgasafvoer en luchttoevoer van de cv-ketel garanderen.”

 

De fout in

Een fraai ontwerp afleveren maar niet letten op de praktische kant van het verhaal; dat is volgens van Gasteren een veel gemaakte fout. In de praktijk stuiten zijn medewerkers regelmatig op krappe schachtruimtes. Van Gasteren vertelt: “Wat we veel zien, is dat architecten bij hun ontwerp geen rekening houden met de ruimte die voor de schacht nodig is. Die is vaak veel te klein. Wanneer de ruimte te beperkt is, kan dit ten koste gaan van de diameters van het afvoerkanaal. Wanneer er te veel lucht door een te smal afvoerkanaal moet, ontstaat er geluidsoverlast. Zeker omdat er bij het project Gravenhorst een extra woonlaag op het dak komt, is dat hinderende geluid niet wenselijk. Het bouwteam stak daarom al in een vroeg stadium de koppen bij elkaar om dit probleem te ondervangen. Zo is er samen met de architect voldoende ruimte gecreëerd om voor een goede luchtafvoer te zorgen.”

 

Lekke ventilatie

Een ander veelvoorkomend probleem zijn oude bouwkundige shuntkanalen. Van Gasteren komt ze regelmatig tegen. Ook bij het Gravenhorst-complex. Van Gasteren legt uit: “We zien in de praktijk dat shuntkanalen als collectief afvoerkanaal de voorkeur krijgen boven een nieuw mechanisch ventilatiesysteem. Deze kanalen zijn oorspronkelijk ontworpen als natuurlijk ventilatiekanaal. Architecten denken hiermee kosten te besparen. Toch is deze vorm van hergebruik niet verstandig. In de meeste gevallen blijken de kanalen lek te zijn. Het is belangrijk om dit van tevoren inzichtelijk te hebben. Om de luchtdichtheid van shuntkanalen te controleren, voert VentilatieService B.V. lektesten uit. Ook vinden er controles met video-inspecties plaats.”

Reageer op dit artikel