nieuws

Verwarmen en koelen met slanke en stille ventilatorconvector

klimaattechniek

Met de ventilatorconvector Briza 22 van Jaga kun je verwarmen en koelen. Maar de compactheid, het vermogen en het geluid van het klimaattoestel maken het echte verschil, aldus Eric van den Oudenalder.

Verwarmen en koelen met slanke en stille ventilatorconvector

Tekst: Gerard Vos

 

De Briza 22 is een ventilatorconvector of fancoilunit waarmee je kunt verwarmen en koelen. Er zijn twee versies van het klimaattoestel, schetst Climate Designer Eric van den Oudenalder van Jaga. “Er is een tweepijpsuitvoering en een vierpijpsuitvoering. Er zit een warmtewisselaar in die schuin in de kast is gemonteerd. Onder de warmtewisselaar – in het smalle gedeelte – zit een condensopvangbak. Met de ventilatorschoepen wordt de recirculatielucht uit de ruimte door de warmtewisselaar heen geduwd.”

 

Verwarmen en koelen

Fancoilunits bestaan al minstens vijfentwintig jaar. “De innovatie zit hem erin dat de werking is verbeterd. Zo is onder andere de warmtewisselaar heel fijnmazig, hij heeft veel aluminium lamellen.” Door de warmtewisselaar kan het apparaat verwarmen en koelen. In de winter stroomt er warm water door het toestel en wordt er warme lucht via een ingebouwde ventilator in de ruimte gebracht. In de zomer gebeurt hetzelfde, alleen dan met koud water en koude lucht.

 

Lagetemperatuurverwarming

Bijzonder is dat het toestel het slankste type is op de markt met zo’n groot vermogen. Het apparaat kan verwarmen tot 21162 W (75/65/20°C) en koelen tot 10042 W (7/12/27°C). Door de kleine waterinhoud en dit grote vermogen reageert de ventilatorconvector snel op elke temperatuurschommeling. Dit maakt het apparaat ook geschikt voor aansluiting op lagetemperatuursystemen, zoals warmtepompen, zonne-energiesystemen en condensatieketels.

 

Vermogen en geluid

Van den Oudenalder: “We hebben bij de Briza 22 vooral aan de motor-ventilatorkant grote stappen gezet. Minder motoren, minder geluid, grotere opbrengst en meer stuwkracht. De combinatie van de compactheid, het vermogen en het geluid maken het echte verschil. Ik denk dat we de krachtigste fancoil hebben in verhouding tot het geleverde vermogen. Als je alle merken op een rijtje zet, dan zal die van Jaga de stilste zijn.” Het geluid wordt door de fabrikant altijd weergegeven in stuurspanning: 2, 4, 6, 8 en 10 volt. “Bij zes volt zitten we onder de 35 decibel aan geluidsdruk.”

Utiliteitsbouw

De unit wordt voornamelijk toegepast in de utiliteit, in hotels en kantoren waar de norm 35 dB is. Hij wordt ook wel eens geplaatst bij woningen, maar dan voornamelijk bij de luxewoningbouw. Van den Oudenalder: “Denk aan een huis met een rieten kap, een oprijlaan en een dubbele carport.”

De Briza 22 vindt grotendeels zijn weg naar hotels. “In bijna alle hotels zitten fancoils. Er zijn dan ook heel veel merken, maar het is vaak verouderde techniek, waarbij relatief veel geluid vrijkomt. Daar is ons product welkom, natuurlijk.”

 

Consument

Overigens ziet Van den Oudenalder dat ze steeds vaker door particulieren worden benaderd. “Veel mensen hebben een huis gekocht of gaan zelf een huis bouwen. Je ziet nu dat mensen heel gericht naar oplossingen zoeken. Ze vragen niet aan de aannemer of de installateur wat ze moeten doen, maar pakken het zelf op. Daar hebben we best lol in, dat we door de consument zelf worden benaderd.”

 

Koelvermogen

Ook al heeft het product een warmtewisselaar, koelvermogen is altijd leidend bij de aanschaf, weet Van den Oudenalder. “Als een kantoor 1.500 watt koelvermogen nodig heeft met een maximum van 35 dB aan geluid, dan kom je uit op een toestel van ongeveer 1,25 meter lengte. Die heeft dan ruim 4.000 watt verwarmingsvermogen. Maar dat is vaak bij lange na niet nodig. Als het apparaat dan een klein beetje draait dan is er al genoeg verwarming.”

 

Installatie en onderhoud

De Briza is relatief makkelijk te installeren, maar omdat je er condenserend mee kan koelen, moeten de leidingen tot aan de kraankop geïsoleerd zijn. De condens wordt met een condensbak opgevangen en met een stankafsluiter op het riool aangesloten.

Van den Oudenalder: “Minimaal een keer per jaar is onderhoud aan de fancoil nodig. Het apparaat heeft een stoffilter die je kunt stofzuigen of vervangen. De condensbak moet jaarlijks ook goed worden schoongemaakt.”

 

Levensduur

De Briza 22 heeft een lange levensduur. Bij de Algemene Rekenkamer en het Centraal Planbureau in Den Haag, bijvoorbeeld, waren de eisen voor koeling en verwarming van het pand strikt. “Voor de motoren van de fancoil zijn tachtigduizend draaiuren gegarandeerd. Als de kantoren twaalf uur per dag functioneel moeten zijn, dan betekent het dat je na 17.2 jaar de ventilatormotor moet vervangen. De warmtewisselaar en de rest van de kast gaan makkelijk dertig jaar mee. In de exploitatiemodellen is deze vervanging vervolgens meegerekend. Je ziet steeds vaker dat opdrachtgevers over een langere tijd denken. En 1 keer in de 17.2 jaar iets vervangen?” Lachend: “Je autobanden moet je vaker verwisselen.”

 

 

Reageer op dit artikel