nieuws

Minder gasverbruik door radiator-ventilator

klimaattechniek

Innoveren gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar Pieter van der Ploeg van SpeedComfort is een doorzetter. Inmiddels ligt de radiator-ventilator bij de groothandel en bij bouwmarkten als Gamma en Praxis. Momenteel hebben al bijna 30.000 huishoudens de ventilatoren aangeschaft.

Minder gasverbruik door radiator-ventilator

Tekst: Gerard Vos

 

De radiator-ventilator SpeedComfort blaast warme lucht van de radiator versneld de woonkamer in. Tests hebben aangetoond dat een ruimte hierdoor in de helft van de ‘normale’ tijd is opgewarmd. Een even simpel als briljant principe dat het jonge bedrijf een reeks aan prijzen opleverde. Het product werd onder andere het ‘Groenste Idee van Nederland’ en winnaar van de ‘Frisse Dingen Award’ van Natuur & Milieu. Op Duurzame Dinsdag werd daar de Greenchoice Energieprijs 2019 aan toegevoegd.

 

Ventilator onder radiator

De vinding richt zich vooral op de consument en bestaat uit een kastje met drie ventilatoren dat je onderaan de radiator plaatst, vertelt CEO Pieter van der Ploeg. “Het product is geschikt voor radiatoren met minimaal 70 mm ruimte tussen de platen.” Met beugeltjes kunnen SpeedComforts worden toegepast bij radiatoren met een afstand tussen de platen van 38 tot 72mm. Ook voor enkelplaats radiatoren en convectoren zijn er hulpstukken.

 

Montage met magneet

“Voor ons zit het innovatieve van de vinding niet in het idee zelf, maar vooral in de magneetophanging. De montage is uitermate simpel. De magneten aan de buitenkant zorgen ervoor dat je het product in een handomdraai tussen de platen van een radiator kunt plaatsen. Er zit een thermostaatschakelaar bij die je in de buurt van de warmwateraanvoer een plekje kan geven.”

 

Gasverbruik reduceren

De ventilator gaat werken als de radiator gaat opwarmen – ongeveer 33 graden of warmer wordt  – en stopt automatisch als de radiator afkoelt naar 25 graden. Daarmee is flink veel gas te besparen, vertelt Van der Ploeg. “Het gasverbruik kan tot dertig procent worden gereduceerd.”

Lees meer over de vakbeurs Energie in onze gratis beursspecial

Gelijkstroomadapter

De radiator-ventilator maakt gebruik van een 12 volt-adapter. Standaard wordt een koppelkabeltje bij de adapter geleverd zodat er meerdere radiator-ventilatoren kunnen worden aangesloten. De gelijkstroomadapter is verliesvrij. “We wilden voorkomen dat je na een jaar zes euro aan stroom kwijt bent. De SpeedComfort zelf verbruikt 0,55 watt aan stroom per jaar. Dit komt in totaal op 16 cent per jaar per ventilator.”

 

Terugverdientijd

Van der Ploeg: “De ervaring leert inmiddels dat een gemiddeld gezin vijf ventilatoren  heeft. Vier in de woonkamer en bijvoorbeeld 1 in de slaapkamer. Voor twee- à driehonderd euro ben je klaar.” De terugverdientijd is volgens Van der Ploeg niet langer dan twee stookseizoenen.

 

Minder warmteverlies

De radiator-ventilator maakt een lagere aanvoertemperatuur van het cv-water mogelijk. Dat scheelt gas. De lagere temperatuur van het cv-water betekent ook minder warmteverlies in de leidingen. Daarbij is het als laatste stap handig om de installatie waterzijdig te laten inregelen.

Waterzijdig inregelen

“Waterzijdig inregelen zorgt voor een snellere en betere warmteverdeling in de radiatoren en voorkomt pendelen van de ketel”, vertelt Van der Ploeg: “De meeste installateurs beheersen dit echter niet, is mijn ervaring. Ik vind dat waterzijdig inregelen vanuit de overheid verplicht moet worden gesteld. Dat hiervoor een subsidieregeling moet komen. Je kunt er twaalf tot vijftien procent CO2-uitstoot mee reduceren. Daarnaast gaan bedrijven en particulieren hiermee energiekosten besparen en het comfort verbetert… Win-win voor iedereen.”

 

Groothandel en bouwmarkten

De SpeedComfort wordt vooral online verkocht via de eigen website. Maar ook via een samenwerking met Nuon en de BespaarBazaar. Inmiddels ligt het product ook bij groothandel CVTotaal. Vorig jaar is begonnen met verkoop bij Praxis, Hubo en Multimate. Daar komt dit jaar de Gamma nog bij en eind dit jaar de Karwei.

 

Combinatie met warmtepomp

De opmars van de warmtepomp is ook gunstig voor de radiator-ventilator, weet Van der Ploeg. Via de B-to-B-shop kunnen bedrijven ook zakelijk orders plaatsen. “Installatiebedrijven bestellen ons product steeds vaker. Deze bieden ze tegelijk aan met de warmtepomp. Het prettige bijeffect is dat onze ventilator-radiator de bestaande radiatoren meer vermogen geeft. Er is geen hak- en breekwerk nodig en je jaagt de klant ook niet op kosten met allerlei ltv-afgiftesystemen.”

 

Lokale toeleveranciers

De betrokkenheid met mens en maatschappij is diep verankerd bij Van der Ploeg. Zo was hij in het verleden onder andere werkzaam bij MVO Nederland. Reden dat SpeedComfort werkt met lokale toeleveranciers met lokale producten. “De 12 Volt-adapter is een uitzondering. Die komt uit China, dan kon helaas niet anders. Verder komt alles uit of rondom Nederland. Daarnaast laten we de ventilatoren in elkaar zetten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

 

Opschaling lastig

Verhalen van start-ups klinken doorgaans als een sprookje, maar de realiteit is hard. Het valt niet mee om door te schakelen naar een hogere versnelling, leerde Van der Ploeg de laatste jaren. “Een tijd terug ging het bijna mis met ons. We maken een seizoensproduct, je hebt geen cash flow in de zomer. Vorig jaar hebben we een grote investeerder gevonden die niet alleen investeert, maar ook meedenkt. Met het geld kunnen we nu de markt op in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden. Maar Nederland vergeten we natuurlijk niet. Er zijn zeven miljoen huishoudens die ons product kunnen gebruiken. We hebben nog even te gaan.”

 

Vergelijkbare producten

Het concept van SpeedComfort is overigens niet uniek. Een vergelijkbaar product is de ClimateBooster, ontwikkeld door hte gelijknamige bedrijf ClimateBooster. Dit bedrijf, dat door Henk de Beijer is opgericht, is ontstaan vanuit ingenieursbureau De Beijer RTB. Ook leveranciers van radiatoren, zoals Jaga, ontwikkelden systemen om het vermogen van hun radiatoren te vergroten. Jaga noemt dit systeem het Dynamic Boost Effect.

 

Vakbeurs Energie 2019

Van 8 tot en met 10 oktober 2019 vindt de 15e editie van de Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. SpeedComfort is ook aanwezig op de Vakbeurs Energie in Den Bosch, op stand E074 in Hal 3.

Vakbeurs Energie vindt gelijktijdig plaats met de vakbeurzen Prefab, Ecomobiel en Industrial Heat Power. Dagelijks van 10.00-17.00 uur. Zie voor meer informatie: vakbeursenergie.nl, prefabbeurs.nlecomobiel.nl en industrialheatandpower.nl.

 

 

Reageer op dit artikel