nieuws

Compacte zonneboiler zoekt corporatie zonder koudwatervrees

klimaattechniek

De compacte zonneboiler van Sowise Solar timmert al even aan de weg, maar de gewenste doorbraak laat nog op zich wachten.  Innovatief, energie-efficiënt of baanbrekend, het is geen garantie voor succes.

Compacte zonneboiler zoekt corporatie zonder koudwatervrees

Tekst: Gerard Vos  

 

“Het idee van de compacte zonneboiler is inmiddels al meer dan dertig jaar oud”, vertelt initiatiefnemer Emiel van Riel, “Maar het is pas de laatste vijf jaar doorontwikkeld. In de basis is het heel eenvoudig. Als je warm water wilt hebben voor een opblaasbadje van de kinderen, dan leg je de tuinslang in het gras en laat je het water er langzaam doorheen lopen. De zon verwarmt de slang met het water en voilà: er komt warm water uit de slang.”  

 

Plat opslagvat  

“Dat is het basisprincipe. Dat hebben we doorvertaald in een zonneboiler met een plat opslagvat, met een capaciteit van 160 liter water. Dat is een standaardmaat voor een gemiddeld huishouden. Het opslagvat zit ín de zonnecollector. De boiler wordt dus direct op het dak geplaatst. Je hebt hier te maken met één component, dit heet Integrated Collective Storage (ICS). De zonneboiler op het dak sluit je aan op de waterleiding. De druk van de waterleiding zorgt er vervolgens voor dat het vat gevuld wordt en dat er de andere kant warm water uitstroomt.”  

  

Geen pomp nodig  

Dit systeem heeft volgens Van Riel diverse voordelen ten opzichte van ‘gewone’ zonneboilers. “Deze zonneboiler wordt direct aangesloten op het waterleidingnet van het huis, waardoor geen pomp of regeling nodig is. Andere zonneboilers zoals vlakkeplaatcollectoren of heat pipe systems maken gebruik van een warmtewisselaar om het opslagvat te verwarmen, dat is hier niet nodig. De Sowise heeft geen indirect circulatiesysteem. Dus heb je geen pomp en warmtewisselaar nodig en je hoeft ook geen glycol als circulatiemiddel te gebruiken.”  

 

Geen boilervat  

De voordelen voor de gebruiker zijn navenant, ziet Van Riel. “Omdat er één unit op het dak wordt geplaatst, heb je geen boilervat. De bewoner heeft meer ruimte over. En er is geen onderhoud nodig, want er zijn geen bewegende of elektrische delen. Je hoeft ook niet elke vier jaar de circulatievloeistof te vervangen.” De zonneboiler gaat naar schatting vijfentwintig jaar mee en heeft tien jaar productgarantie.  

 

Integratie met cv of warmtepomp  

Het systeem is makkelijk te integreren met een warmtepomp, geiser of cv-ketel. “Met een zonneboiler heb je altijd een naverwarmingsinstallatie nodig voor de koude dagen. De cv of warmtepomp wordt dan ingezet als backup. Op een koude winterdag wordt het water in de zonneboiler geen zestig graden, maar ongeveer dertig graden. De cv-ketel verwarmt het water dan van dertig naar zestig graden en dat is een flink verschil met leidingwater uit de grond wat dan gemiddeld acht graden is en ook naar zestig graden verwarmd moet worden.”  

 

Van collector tot glas

De productie van het rvs vat ondergaat diverse behandelingen, het vat is 8 cm dik en twee meter bij anderhalve meter, daar zit een glasruit overheen met een translucent isolatiemateriaal om te zorgen dat het vat goed geïsoleerd is. Sowise koopt alle onderdelen van collector tot glasruit in en laat de compacte zonneboiler in de regio Eindhoven produceren.   

Installatie is eenvoudig    

Het monteren is relatief simpel, schetst Van Riel. “Als de klant een beetje handig is, zou die het zelf kunnen doen. Feitelijk is het niet meer dan wat waterleidingen van 15 mm aansluiten, maar omdat er 1012 euro SDE-subsidie op zit moet een erkend installateur dit doen.”  

 

Thermolint tegen vorst

Wel is het zaak dat de warmteleiding naar de ketel wordt geïsoleerd. Van Riel: “Dat is bij een schuin dak een kwestie van schuimisolatie eromheen, omdat de leidingen direct binnenkomen op de zolder. Bij een plat dak is het een ander verhaal. Daar wordt de zonneboiler iets dikker omdat de achterkant van de unit ook wordt geïsoleerd. De zonneboiler wordt dan op een frame geplaatst. Daar leggen we voor de zekerheid een thermolintje omheen zodat er geen schade optreedt aan de leidingen als het hard vriest.”  

Omdat er één unit op het dak wordt geplaatst, heb je geen boilervat nodig

Onbekend maakt onbemind  

De startup stelt veel geld gestoken te hebben in de ontwikkeling, maar loopt in de praktijk volgens Van Riel tegen een conservatieve bouwbranche aan. De boilers worden vooralsnog door early adopters afgenomen, maar worden nog niet in groten getale weggezet. Van Riel: “Onbekend maakt onbemind. Het is lastig om er tussen te komen met een nieuw product. De ervaringen met andere zonneboilers zijn ook niet allemaal positief en dan speelt nog dat de zonneboiler een beetje een ondergeschoven kindje is ten opzichte van zonnepanelen.”  

 

Besparingen

Volgens rekensommen op de website van de startup kan in combinatie met een cv-ketel als nawarmer, tussen de 104 en 183 euro worden bespaard op aardgas, door tussen de 161 en 282 m3 minder aardgas per jaar te verstoken. Er wordt dan per jaar tussen de 297 en 522 kg minder CO2 uitgestoten. Op de website van Sowise worden ook berekeningen gemaakt voor andere configuraties, zoals combinatie met een warmtepomp of elektrische boiler.

 

Corporatie zonder koudwatervrees 

Het bedrijf zoekt daarom partijen zonder koudwatervrees – zoals een woningcorporatie – die gezamenlijk een pilot- of demonstratieproject wil uitvoeren. Van Riel: “We zijn bereid om het systeem voor een eerste pilot gratis te plaatsen, no cure no pay. Als ze na een jaar niet tevreden zijn, hoeven ze niet te betalen. We willen graag samenwerken om te laten zien wat de werkelijke prestaties zijn van ons product.”  

Meer informatie: www.sowisesolar.com  

 

Reageer op dit artikel