nieuws

Delftse studenten ontwerpen modulair energieleverend appartement

klimaattechniek

Studenten van de TU Delft hebben een modulair concept bedacht waarmee ze een energieverslindend kantoor kunnen renoveren tot een energieleverend appartementencomplex.

Delftse studenten ontwerpen modulair energieleverend appartement
Opbouw van het prototype van MOR in Delft.

De studenten van het team Modular Office Renovation (MOR) hebben nu ook een prototype gemaakt om hun concept te demonstreren. Met dit prototype doet het team in juli 2019 mee aan de Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) in Hongarije, een internationale studentencompetitie voor energiezuinige huizen. Het prototype is een uitsnede op ware grootte van een inefficiënt kantoor dat is omgebouwd in een appartement van 50 m2 met een binnentuin van 25m2.

 

Teveel kantoren, te weinig starterswoningen

“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland, namelijk de grote hoeveelheid aan inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters.” legt Siem van Sluijs, partnerships manager van het MOR-team en student bouwkunde uit.

 

Kantoren met energielabel C

“Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus van Sluijs.

Energieproducerend

Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en student bouwkunde: “Het prototype is gebaseerd op een modulair en ‘netto-positief’ appartement. Binnen deze netto-positiviteit focust het MOR-team zich op 5 aspecten: energie+, water+, lucht+, biomassa+ en materialen+.”

 

Energieleverend gebouw

Met netto-positief bedoelden de studenten onder meer dat het gebouw meer energie produceert dan dat het gebruikt. De overtollige energie zou kunnen worden gebruikt door omliggende gebouwen of worden opgeslagen voor later gebruik.

 

Gezond binnenklimaat

Daarnaast wordt de lucht die het gebouw binnenkomt gefilterd, zodat er een gezond binnenklimaat ontstaat en er binnen de toren voedsel kan worden verbouwd. Voor het verbouwen van dat voedsel wordt ook regenwater gebruikt, opgevangen via het dak van het gebouw. Afvalwater en afvalstromen worden onder meer gebruikt als biomassa voor het opwekken van energie.

 

Circulaire ontwerpmethodes

Door circulaire ontwerpmethodes te gebruiken en milieuvriendelijke recyclebare materialen te gebruiken, wordt het gebouw een materialenbank. Bij alle materialen en hun eigenschappen hoort dan een open source materialenpaspoort.

 

Modulair ontwerp

De gehele renovatie van de kantoorgebouwen is mogelijk met behulp van vier modules: een gevelmodule, een badkamer/keuken-module, een bed/bureau-module en een wandmodule. Hierdoor wordt het renoveren van de slecht presterende kantoren laagdrempelig en betaalbaar. Daarnaast kunnen de modules gemakkelijk worden hergebruikt in andere gebouwen.

Woning op maat

Omdat bewoners individuele eisen en wensen voor hun woning hebben, kunnen de modules door de bewoners zo worden geplaatst dat de woning aan hun eisen voldoet. Het appartement kan bijvoorbeeld groter of kleiner worden en er kan een makkelijk een extra slaapkamer of badkamer aan worden toegevoegd. Hierdoor is het ontwerp toekomstbestendig.

 

Solar Decathlon

De studenten gaan het huis, dat nu op The Green Village staat, binnenkort afbreken en weer opbouwen in Szentendre Hongarije, waar de Solar Decathlon van 12 juli tot en met 28 juli plaatsvindt. Aan dit wereldkampioenschap voor duurzame bouw doen elf teams mee uit even zoveel landen.

 

MOR-Team

Het MOR-team vertegenwoordigt Nederland in de Solar Decathlon Europe. Het team bestaat uit 54 studenten van de TU Delft met meer dan 20 verschillende nationaliteiten en van 14 verschillende disciplines.

 

 

Reageer op dit artikel