nieuws

62% van nieuwbouw zonder gas

klimaattechniek

In het eerste kwartaal van 2019 is in 62% van alle nieuwbouwprojecten in de provincie Utrecht en Zuid-Holland geen aardgasaansluiting meer aangevraagd. Van de grote steden is Rotterdam koploper.

62% van nieuwbouw zonder gas

Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Stedin. In totaal gaat het om 2.700 gasloze nieuwbouwwoningen. In dezelfde periode in 2018 waren dit nog 1.700 woningen, 40% van het totaal. Hoewel het aantal nieuwe huizen zonder gasaansluiting dus de overhand heeft, worden nog lang niet alle projecten gasloos opgeleverd.

 

Vergunning aardgasaansluiting

Vanaf 1 juli 2018 krijgen bouwers in principe geen vergunning meer voor bouwplannen met een aardgasaansluiting. Maar nieuwbouwprojecten waarvoor een omgevingsvergunning ia aangevraagd vóór 1 juli mogen nog wel op het gasnet worden aangesloten. Eenmaal aangevraagd is de vergunning onbeperkt geldig.

Bestaande woningen

Netbeheerder Stedin is positief over de trend, maar “vindt het niet te verkroppen dat er nog steeds nieuwbouwwoningen op het gasnet aangesloten worden, terwijl er veel tijd en geld wordt gestoken om bestaande woningen van het aardgas te halen.”

 

Bouw gasloos

“Het zal nog wel even duren voordat 100% van nieuwbouwwoningen gasloos is. We zien gelukkig veel gemeenten die hier actief een punt van maken, reageert David Peters, Chief Transition Officer van Stedin:  “Maar de bal ligt niet bij gemeenten alleen. We doen ook een oproep aan de ontwikkelaars en bouwers. Houd je plannen opnieuw tegen het licht. Kijk nog eens goed of aardgas wel nodig is. Bouw gasloos en lever toekomstbestendige woningen af.’’

90% gasloos gebouws

In het netbeheer-gebied van Stedin werd het afgelopen kwartaal vooral in de gemeenten Soesterberg, Houten en Capelle aan den IJssel gasloos gebouwd. In het eerste kwartaal van 2019 werd in deze gemeenten slechts nog een enkele woning op het gasnet aangesloten. Van de grote steden is Rotterdam de koploper: 90% wordt hier gasloos gebouwd. Ook Utrecht en Den Haag zitten met respectievelijk 78% en 70% boven het gemiddelde.

 

Contract aardgas openbreken

Stedin wil met gemeenten, ontwikkelaars en bouwers aan de slag om het aantal nieuwbouwwoningen met aardgasaansluiting in te perken. Daarom lanceerde Stedin vorig jaar de ‘inkeerregeling’ waarmee bouwers bestaande contracten voor woningen op aardgas kunnen openbreken.

 

Reageer op dit artikel