nieuws

Warmtepompen bij Radar: wat ging er mis?

klimaattechniek

De tv-reportage van Radar over warmtepompen deed veel stof opwaaien. Maar wat ging daar nu echt mis? De feiten.

Warmtepompen bij Radar: wat ging er mis?

In opdracht van Vakblad Warmtepompen bekeek Rimme van der Ree van Klimaatexpert de problemen in de Zeeuwse woning van Robert-Jan Mijnarends. Het goede nieuws is dat er weinig mis is met de warmtepomp zelf; zo is het vermogen van 22 kW meer dan voldoende. “En met 70 pv-panelen is de woning in theorie energieneutraal”, aldus Van der Ree.

 

Afgiftesysteem

Op basis van het gasverbruik in 2013, voordat de warmtepomp werd geïnstalleerd, rekent hij uit dat een toestel van ruim 12,7 kW bij een buitentemperatuur van -10 °C voldoende zou moeten zijn. Hij zoekt het euvel in het afgiftesysteem. Maar er zijn meer kanttekeningen.

Buren klaagden over het geluid van optoerende ventilatoren

 

Klachten over geluid

Buren klaagden over het geluid van optoerende ventilatoren. Bij een buitentemperatuur onder de 7 °C zag Mijnarends ijsaangroei in de verdamper. Vanwege de perikelen nam Mijnarends drastische maatregelen. De cv-ketel, die nog was blijven hangen, werd weer in stelling gebracht.

 

Warmtepomp krijgt de zwarte Piet

“De heer Mijnarends heeft vlees gekocht bij de groenteboer”, zegt Van der Ree. “Dat is het meest schrijnende van het verhaal, en de warmtepomp krijgt de zwarte Piet.”

 

Lees hier het hele verhaal: Warmtepompgebruiker bij Radar: wat ging er mis? op de website van Vakblad Warmtepompen.

 

 

 

Reageer op dit artikel