nieuws

‘Oudere hr-ketels van Agpo Ferroli brandgevaarlijk’

klimaattechniek

In Nederland hangen volgens het consumentenprogramma Kassa circa 150.000 cv-ketels van Agpo Ferroli die brandgevaarlijk kunnen zijn.

‘Oudere hr-ketels van Agpo Ferroli brandgevaarlijk’

Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Volgens het onderzoek van Kassa zijn er diverse woningbranden ontstaan door deze cv-ketel. Breman Installatiegroep, die veel van deze ketels in onderhoud heeft, schat in dat er duizenden toestellen oververhit zijn geraakt. Een woningbrand zou op de loer liggen. “De veiligheid van dit toestel is onbeheersbaar, goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen”, stelt Breman in een reactie.

 

Brand uitbreekt

In het programma werd deze conclusie onderschreven door Peter Coppes van C+B Advies en Expertise en emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale. Al eerder voerde Kassa deze deskundigen op bij onder meer veiligheidsproblemen met de slimme meter. Coppes over de cv-ketel van Ferroli: “Het is een kartonnen doos waarin je een vuurtje stookt. Dan kun je verwachten dat er brand uitbreekt.”

 

Verstopte warmtewisselaar

Volgens de onderzoekers is de ketel zelfs brandgevaarlijker dan de onlangs in opspraak geraakte cv-ketel van Nefit. “Dit is de meest brandgevaarlijke ketel die ik tot nog toe heb onderzocht”, zo stelt Ale resoluut. “De problemen ontstaan als de warmtewisselaar verstopt raakt.” Hierdoor zou warmtestuwing in de verbrandingskamer (warmtewisselaar) ontstaan en het aluminium eromheen smelten. “Goed onderhoud kan deze problemen niet voorkomen omdat monteurs er niet goed bij kunnen.”

Het ontbreken van goed onderhoud mag nooit tot brandincidenten leiden

Instructies aan monteurs

In het consumentenprogramma bleek dat in 2009 voor het eerst melding is gemaakt van problemen met deze ketel bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). “Er is destijds gemeld dat alleen de inwendige ketel oververhit kon raken. Agpo Ferroli heeft toen onder druk van de NVWA verbeteringen aan het toestel doorgevoerd, die met service sets voor het eerst volgende onderhoud zijn uitgerold. Ook zijn de handleidingen en instructies aan monteurs voor het onderhoud verbeterd. Tien jaar na dato blijken de problemen met deze ketels onbeheersbaar te zijn geworden.” Dit schrijft Kassa op haar website.

 

Slecht onderhoud

Agpo Ferroli liet in een eerste reactie naar de redactie weten zich niet te herkennen in de problemen. Die doen zich volgens het bedrijf alleen voor bij slecht onderhoud van de ketel. Dat standpunt wordt door country manager Wim van de Wetering van Ferolli live in het programma bevestigd: “Als er goed onderhoud aan de ketel is gepleegd kan dit niet ontstaan. Als je de ketel niet goed onderhoudt kan er in de warmtewisselaar een hot spot ontstaan.” Op haar website schrijft Ferroli dat het probleem ontstaat door corrosie in zwaar vervuilde warmtewisselaars. Oververhitting is het gevolg. Corrosie treedt alleen op bij aluminium warmtewisselaars; de nieuwere ketels zijn voorzien van een RVS warmtewisselaar.

De probleemketels

De probleemketels betreffen de volgende oudere series HR toestellen, deze toestellen zijn geproduceerd tussen 1997 en 2011:

  • Agpo Econpact
  • Agpo MegaDens
  • Agpo Ultima
  • Agpo MegaLux

 

Kiwa en NVWA

Techniek Nederland roept in een reactie Kiwa en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de veiligheid van deze cv-ketels. “Woningeigenaren en huurders moeten wat ons betreft zo snel mogelijk weten of cv-ketels van Agpo kunnen leiden tot onveilige situaties. Daarbij moeten we kunnen vertrouwen op het oordeel van Kiwa en de NVWA,” aldus voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland.

 

Onderhoudsvoorschriften

“Installateurs krijgen straks vragen van klanten die dit type cv-ketel in huis hebben. Die moeten zij kunnen beantwoorden. Ook voor hen is het dus belangrijk om te weten wat het standpunt is van Kiwa en de NVWA.” Volgens Terpstra onderhouden zijn leden de toestellen volgens de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant. “Maar zelfs het ontbreken van goed onderhoud mag nooit leiden tot brandincidenten.”

 

Verantwoordelijkheid

Terpstra benadrukt dat de ondernemersorganisatie haar verantwoordelijkheid heeft genomen om veiligheidsrisico’s te voorkomen. “Naar aanleiding van een incident in 2018 heeft Techniek Nederland Agpo verzocht hittebestendige kit mee te leveren bij vervangende brandersets. Ondanks een herhaalde oproep, mede vanuit de grote servicebedrijven, bleek Agpo hiertoe niet bereid.”

 

Reageer op dit artikel