nieuws

All-electric ambulancepost met lucht-waterwarmtepomp

klimaattechniek

De nieuwe ambulancepost van Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid in Streefkerk is all-electric. Een warmtepompsysteem zorgt voor de verwarming en warmtapwatervoorziening.

All-electric ambulancepost met lucht-waterwarmtepomp

Leo Roos van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid is nauw betrokken bij de voorbereiding en coördinatie van de bouw. “Al vanaf het eerste begin hebben we ervoor gekozen om een gasloos gebouw neer te zetten”, vertelt hij. “Aannemingsbedrijf Lagendijk en Hol Installatietechniek kwamen daarbij met een passende oplossing.”

 

Zonnepanelen en warmtepomp

Die oplossing bestaat uit een groot aantal zonnepanelen en een Ecodan-warmtepompsysteem van Mitsubishi Electric. “De zonnepanelen worden ingezet voor de verlichting en voor voeding van de warmtepomp en dekken bijna het volledige energieverbruik af”, aldus Leo Roos. De lucht-waterwarmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om de ambulancepost te verwarmen en van warm water te voorzien.

Gasloze verwarming en warmtapwaterbereiding

Over de bijbehorende warmtepompinstallatie vertelt Gerard Toes van Hol Installatietechniek. “Voor een vrijstaand gebouw middenin de polder wil je bewezen techniek. En zo mogelijk techniek die meerdere functionaliteiten combineert. Mitsubishi Electric’s Ecodan-warmtepompsysteem met cilinderunit biedt dat. Het systeem wordt ingezet voor verwarming en warm tapwaterbereiding. Daarvoor is er een boiler van 200 liter aan het systeem toegevoegd.”

Reageer op dit artikel