nieuws

Van Wijnen introduceert plug-and-play installatieblok

klimaattechniek

Geen losse installaties maar een plug-and-play motorblok. In Fijn Wonen, het geïndustrialiseerde woonproduct van Van Wijnen, zijn alle installaties geïntegreerd.

Van Wijnen introduceert plug-and-play installatieblok

Tekst: Henk Bouwmeester

Het motorblok wordt in de fabriek samengesteld en als geheel in de woning geplaatst. Verder is er één team voor aftersales en onderhoud. Menso Oosting, directeur van Fijn Wonen, geeft een toelichting.

Eén unit

Het plug-and-play motorblok is een unit met daarin een toiletblok en alle installatietechniek: warmtepomp, boilervat, ventilatiebox met warmteterugwinning, meterkast en de elektronica die alle installaties continu monitort. Het ‘dak’ van het motorblok is tevens de vloer van de badkamer.

Stekkerklare prefabmodule

Het motorblok wordt in de fabriek gemaakt en daarna in z’n geheel naar de bouwplaats gebracht. Daar wordt het in één keer in de woning gehesen. Stekkerklaar wordt het aangesloten op de nutsvoorzieningen en aan woningzijde onder andere aangesloten op de vloerverwarming en het luchtsysteem die in het bouwsysteem van Fijn Wonen standaard in de vloeren zijn aangebracht.

Eén technische ruimte

Met het motorblok zijn de installaties samengebracht in één technische ruimte, beneden, direct achter de voordeur. Als er iets is, hoeft een monteur dus niet eerst het hele huis door om op zolder z’n werk te doen.

Vaste leveranciers

Installateurs krijgen met dit bouwconcept een andere rol. Van Wijnen werkt samen met vier vaste leveranciers van componenten: Tautus, Mitsubishi Electric, Zehnder en Jeemz Domotica. Onder strikte afspraken leveren deze bedrijven de componenten waarmee het motorblok in de fabriek wordt samengesteld. Oosting: “De kracht van het concept is onder andere dat we met vaste partners werken. Daardoor kun je ook leren en verbeteren. Dat is niet voor de eeuwigheid, maar we stappen niet bij ieder project over naar een andere aanbieder.”

Integraal onderhoud

Service en onderhoud worden door Fijn Wonen zelf gedaan. Eigen mensen zijn daarvoor door de leveranciers van de verschillende componenten opgeleid en gecertificeerd. Wat er ook aan de hand is – problemen met verwarming, warm water of ventilatie – de bewoner heeft altijd met één en hetzelfde onderhoudsteam te maken. Menso Oosting (directeur Fijn Wonen): “Als een partij goede componenten kan leveren, wil dat nog niet zeggen dat die partij ook goed is in aftersales. Bovendien willen we het niet hebben dat zij bij een storing naar elkaar gaan wijzen. Bij een integraal installatieconcept hoort ook integraal onderhoud.”

 

Industrialisatie nieuwbouwwoningen

Toepassing van het plug-and-play-motorblok past in het streven van Van Wijnen om nieuwbouw van woningen verder te industrialiseren en te standaardiseren. Dit verhoogt de kwaliteit en verkort de aflevertijd, verwacht Oosting. Woningen worden niet gebouwd, maar zoveel mogelijk geassembleerd. De bouwtijd wordt daarmee beperkt tot maximaal vijftien dagen.

Circulair bouwen

Door standaardisatie en industrialisatie behoort ook circulair bouwen tot de mogelijkheden, zegt Oosting: “Wat je in elkaar schroeft en stekkert, kun je immers ook weer uit elkaar halen. Alle componenten zijn demontabel en uitwisselbaar.”

Woningen niet identiek

Standaardisatie wil overigens niet zeggen dat alle woningen identiek zijn. Inmiddels zijn er verschillende beukmaten, hoogtes en dieptes, uitgebreide architectuurmogelijkheden en verschillende opties. Waar het bij Fijn Wonen om gaat is dat het voor de bewoners betaalbaar en comfortabel is. Oosting: “Het gaat niet om de woning, maar om het wonen.”

Reageer op dit artikel