nieuws

Nieuwe Nefit-ketel voor helft van de prijs

klimaattechniek

Nieuwe Nefit-ketel voor helft van de prijs

Volgens RTL Nieuws zouden duizenden cv-ketels van Nefit gevaarlijk zijn omdat brand kan ontstaan en er risico is van koolmonoxidevergiftiging. Gedupeerden krijgen gratis vervangende onderdelen of een nieuwe ketel voor de helft van de prijs.

Het gaat om het type Topline dat tussen 2006 en 2009 is geproduceerd. RTL Nieuws sprak voor zijn onderzoek met experts en installatiebedrijven. Volgens Nefit zijn er in totaal twaalf gevallen van brandschade bekend bij de Topline-ketels.

 

Brander vervangen

Er waren al eerder problemen met ketels uit de Topline-serie. Zo heeft Nefit begin 2017 aan installateurs en consumenten laten weten dat de originele branderklemmen in bepaalde cv-ketels van het type Topline problemen kunnen veroorzaken. De leverancier adviseerde toen installateurs om de originele brander van deze toestellen tijdens de reguliere onderhoudsbeurt te vervangen. Dit euvel was in 2009 aan het licht gekomen. Begin 2017 liet Nefit weten installateurs in te schakelen omdat van de 128.000 ketels slechts bij 40.000 het onderdeel was vervangen.

 

Problemen met warmtewisselaar

Het probleem zit hem nu in de warmtewisselaar van de cv-ketel, die door de hitte kan vervormen en heet rookgas kan lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen. In Nederland zijn ruim 128.000 van de bewuste ketels verkocht. Ook zijn er ruim 50.000 geëxporteerd naar onder meer Duitsland en België.

 

Vervanging van warmtewisselaar

Als installateurs het probleem met de warmtewisselaars melden bij Nefit, zorgt de fabrikant voor vervanging van het onderdeel. Maar volgens RTL Nieuws heeft de ketelleverancier verzuimd een terugroepactie voor de warmtewisselaars op te zetten en zou het de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet goed hebben geïnformeerd. Nefit bevestigt aan het nieuwsprogramma dat ze te maken hebben met ‘een hoge uitval van warmtewisselaars’ bij de Topline-serie.

 

Smelt- en schroeischade

In antwoorden aan RTL Nieuws meldt Nefit, dat onderdeel is van Bosch, 63 meldingen te hebben gekregen over smelt- of schroeischade aan de binnenkant van de toestellen. Er zijn acht gevallen bekend van zulk soort schade aan de buitenkant van de apparaten. In een verklaring die gisteravond verpreid is, meldt Nefit verder: ‘Er zijn ons 12 gevallen van brandschade bekend bij de 128.000 ketels die we van dit type hebben verkocht in 2006 tot en met 2009.’

 

Branders vervangen

‘Dat zijn er 12 teveel en we doen er alles aan om meer gevallen te voorkomen. In overleg met de NVWA is afgesproken dat eind 2018 alle branders zijn vervangen, tijdens regulier onderhoud aan de ketel. Daarom is het belangrijk dat mensen hun ketel periodiek laten controleren volgens de voorschriften.’ Inmiddels heeft Nefit een onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

 

Brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging

Twee experts hebben in opdracht van RTL onderzoek gedaan naar de ketels en constateerden dat ze een verhoogd risico op brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging opleveren. De warmtewisselaar kan volgens deze personen – Peter Coppes en Piet Maas – door hitte vervormen en heet rookgas lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen.

 

Problemen met de slimme gasmeter

Onderzoekers Coppes en Maas brachten onlangs nog via het tv-programma Kassa het probleem met de slimme gasmeter aan het licht, die voorzien was van een schroefdraadverbinding die niet aan de norm voldeed. Piet Maas is gepensioneerd hoofd inspectie van energiebedrijf NRT en Peter Coppes is directeur van C+B Advies.

 

Geen direct gevaar

Nefit, dat onderdeel uitmaakt van Bosch, erkent dat ‘een deel van de warmtewisselaars bij dit type toestel eerder defect raakt dan zou mogen worden verwacht’. Dat zou echter geen direct gevaar opleveren. ‘Bij een defecte wisselaar kan sprake zijn van een lekkage van rookgassen. In dat geval zullen de rookgassen door de onderdruk binnen de afgesloten ketel blijven en via het rookgasafvoerkanaal naar buiten worden afgevoerd’, stelt Bosch.

 

Gratis vervangen of nieuwe ketel

Klanten kunnen het onderdeel gratis laten vervangen of een nieuwe Nefit-ketel aanschaffen voor ‘ruim de helft van de prijs’, liet het bedrijf dinsdagavond weten. Volgens RTL Nieuws heeft het bedrijf de instanties niet goed geïnformeerd. Bosch ontkent dit. ‘Alle ons bekende incidenten, relevante feiten en rapporten zijn gedeeld met de verantwoordelijke autoriteiten.’

 

Ga naar Nefit voor Veelgestelde vragen veiligheidswaarschuwing TopLine-serie 2006-2009

 

 

Reageer op dit artikel