nieuws

Warmtepompsysteem met boilervaten voor hoogbouw

klimaattechniek

Itho Daalderop heeft samen met Klimaatgarant het Multiboiler warmtepompsysteem voor hoogbouw ontwikkeld. Volgens de leverancier zorgt het systeem voor een eerlijke en lagere energierekening voor bewoners van appartementen.

Warmtepompsysteem met boilervaten voor hoogbouw

In goed geïsoleerde appartementen heeft een bewoner nauwelijks invloed op het energieverbruik voor verwarming. De schil is steeds beter geïsoleerd, maar de woningscheidende muren niet. Daardoor bestaat de kans dat het energieverlies naar de buurman groter is dan het energieverlies naar buiten, zo schetst Itho Daalderop het probleem.

 

Energierekening gedeeld

Bij het toepassen van het Multiboiler warmtepompsysteem worden de kosten voor het energieverbruik eerlijk verdeeld. De warmtepompen kunnen aangesloten worden op de CVZ-meter en daarmee wordt de totale energierekening gedeeld.

 

Collectieve water-waterwarmtepomp

Er zijn twee Multiboiler warmtepompsystemen voor hoogbouw: het Multiboilerconcept en het Multiboilerconcept stadsverwarming. Bij het Multiboilerconcept wordt de bodem als bron gebruikt. De collectieve water-waterwarmtepomp WPU zorgt voor zowel ruimteverwarming en koeling als voor warm tapwater voor circa 2-4 appartementen.

Alle appartementen beschikken over een individueel boilervat. Deze worden opeenvolgend geladen door de warmtepomp. Dit gebeurt één keer per etmaal. Indien gewenst kan de bewoner eenvoudig een extra vatlading bestellen.

 

Concept met stadsverwarming

Het Multiboilerconcept stadsverwarming is een variant van het Multiboiler warmtepompsysteem. Bij dit all-electric concept wordt ook de bodem als bron gebruikt, maar zorgt de collectieve water-waterwarmtepomp WPU voor koeling en warm tapwater voor circa 8-10 appartementen. De ruimtes worden verwarmd door stadsverwarming.

Ook in dit concept beschikken alle appartementen over een individueel boilervat. Deze worden opeenvolgend geladen door de warmtepomp. Dit gebeurt één keer per etmaal. Indien gewenst kan de bewoner eenvoudig een extra vatlading bestellen.

 

Warmteterugwinning

Bij de warmtepompsystemen hoort ook ventilatie met warmteterugwinning, warmteterugwinning van het douchewater en pv-panelen. Ook hier wordt de warmtepomp standaard gemonitord.

Reageer op dit artikel