nieuws

Isoleren is beter dan genezen

klimaattechniek

In de nieuwbouwwijk Benschop-Oost kregen 50 woningen een dikke isolatielaag, LTV en vloerverwarming en douche-wtw. Door de vraaggestuurde mechanische ventilatie zijn ze niet alleen energiezuinig, maar is het binnenklimaat ook comfortabel en gezond.

Isoleren is beter dan genezen

De nieuwbouwwijk aan de oostzijde van Benschop nadert zijn voltooiing. De tweede en laatste fase van Benschop-Oost zijn onlangs afgerond. De 50 woningen uit deze fase zijn ontwikkeld en gebouwd door Heilijgers uit Amersfoort. De werktuigbouwkundige installaties, waaronder douche-wtw’s en vloerverwarming, waren de verantwoordelijkheid van installateur Breman Harderwijk.

Isolatie als jas

De belangrijkste energiebesparende pijler waarop in Benschop-Oost is ingezet, is een zeer goede isolatie. Wim Huenestein van Heilijgers vertelt dat de woningen zijn voorzien van triple beglazing en goede dak- en wandisolatie. Deze ‘warme jas’ houdt warmte vast waardoor er minder gestookt hoeft te worden.

Lagetemperatuurverwarming

Deze isolatie leidt niet alleen tot minder stoken, maar ook kunnen de woningen op lage temperaturen verwarmd worden. Lagetemperatuurverwarming, kortweg LTV, is een energiezuinige manier van verwarmen. Dick Winter van Breman Harderwijk vertelt dat de aanvoertemperatuur bij de woningen in Benschop maximaal 50 graden Celsius is. Dat scheelt aanzienlijk met gewone centrale verwarming, waar de aanvoertemperatuur kan oplopen tot 80 graden.

> Lees meer over dit project in Cobouw Bouwberichten

LTV en vloerverwarming

Vloerverwarming en LTV gaan goed samen. Elke woning is dan ook voorzien van vloerverwarming, wat het behoud van een constante temperatuur ten goede komt. Breman koos voor een systeem van Uponor. De gebruikte vloerverwarmingsbuis heeft een diameter van 16 millimeter. Noppenplaten waren niet nodig, omdat de woningen zo goed geïsoleerd zijn.

Warme woning door douchen

Twaalf twee-onder-een-kapwoningen in Benschop-Oost zijn voorzien van douchewarmteterugwininstallaties (douche-wtw’s). Met een douche-wtw kan een groot deel van de warmte uit gebruikt douchewater hergebruikt worden. Tussen de begane grond en de eerste verdieping, waar de badkamer zich bevindt, is een douchepijp-wtw van DSS geplaatst. Warm afvalwater stroomt door een centrale buis naar beneden, terwijl schoon drinkwater in een omringende mantel omhoog stroomt. Het gebruikte douchewater draagt dus vermogen over aan het koudere tapwater.

Niet elke woning is geschikt voor een douche-wtw, zo vertelt Dick Winter. Bij deze woningen kon de douche-wtw vlakbij de badkamer geïnstalleerd worden, zodat er niet te veel warmteverlies optreedt.

Vraaggestuurd ventileren

In elke woning wordt de luchttoevoer geregeld door een vraaggestuurde mechanische ventilator van Zehnder. De ComfoFan S houdt het C02-niveau constant. De unit is voorzien van een C02-meter en zorgt zo voor een optimaal binnenklimaat. Deze stille ventilator heeft een airflow tot 350 kubieke meter per uur en heeft in de automatische stand een traploze regeling.

Nog niet energieneutraal

De woningen zijn een jaar of vier geleden ontwikkeld. Benschop-Oost is dan ook niet nul-op-de-meter of gasloos. Dat komt vooral, zo vertelt Huenestein, doordat daar toen vanuit de markt nauwelijks vraag naar was. Wel merkt hij op dat er tegenwoordig steeds meer energieneutraal, all-electric, gasloos of nul-op-de-meter gebouwd wordt. Dit heeft volgens hem onder meer te maken met de stijging van energieprijzen. Heilijgers heeft hiermee bij andere projecten wel ervaring opgedaan. Het bouwbedrijf heeft zich nu als doel gesteld om steeds meer van deze energieneutrale, gasloze woningen te gaan bouwen.

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille. Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl.

Reageer op dit artikel