nieuws

Hoe verduurzaam je jaren’60 woningen?

klimaattechniek

Welke installatie voor de verwarming van de bestaande bouw is het meest duurzaam? Een lucht-waterwarmtepomp in combinatie met triple glas, zonnepanelen samen met balansventilatie of all-electricverwarming met een Climate Booster ventilator?

Hoe verduurzaam je jaren’60 woningen?

In Zwolle zijn al deze combinaties toegepast bij de renovatie van 9 woningblokken. Vanaf januari 2018 begint de monitoring.

 

Energieproeftuin voor duurzame maatregelen

In de wijk Berkum in Zwolle verduurzamen woningcorporatie deltaWonen en aannemer Trebbe in samenwerking met installatiebedrijf Loohuis 9 woningblokken van in totaal 46 sociale huurwoningen uit de jaren 60. Dat doen ze door het toepassen van 6 bouwkundige en 12 installatietechnische energiebesparende maatregelen. Met deze Energieproeftuin willen ze onderzoeken welke maatregelen het beste werken.

 

Minimum energielabel A

De landelijke overheidsdoelstelling is dat alle woningen in 2020 gemiddeld een B-label hebben, maar deltaWonen legt in de Energieproeftuin de lat hoger. “De woningen hebben op dit moment allemaal een E-, F- of G-label en zijn daarom niet bepaald energiezuinig”, aldus projectleider Herman van Otterloo van deltaWonen. “Doordat we verschillende maatregelen toepassen, zullen we ook verschillende energie-indexen gaan halen, het minimum is A, maar sommige woningen zullen een A+, A++ of zelfs een A+++ label halen.”

 

Resultaten monitoren

In januari 2018 begint de monitoring van het energieverbruik om te kunnen beoordelen welke combinatie het beste resultaat oplevert. Van Otterloo: “Het bedrijf Benext gaat zijn software aanpassen om het effect te kunnen onderzoeken van alle maatregelen. De woningen in Berkum zijn goed geschikt voor dit project, omdat het om dezelfde woningen gaat, allemaal gebouwd in de jaren ‘60. Dit maakt de resultaten goed vergelijkbaar.”

 

Gratis downloaden

Meer lezen over de Energieproeftuin? Download dan gratis het hele artikel: “Hoe verduurzaam je jaren 60-woningen?”

Reageer op dit artikel