nieuws

Tandartsenpraktijk zonder gasaansluiting

klimaattechniek

Over vier jaar moet het grootste deel van de nieuwbouwwoningen volgens het nieuwe Regeerakkoord aardgasloos worden. Hoewel tandartspraktijken daar niet per definitie onder vallen, wordt Tandartsenpraktijk Van der Wal in Veendam toch al volgens deze moderne standaard gebouwd.

Tandartsenpraktijk zonder gasaansluiting

Bouwbedrijf Pepping en Meertens uit Eexterveen bouwt de praktijk, waar vier behandelkamers, een röntgenkamer en een sterilisatieruimte in komen. Kloeze Installatietechniek uit Stadskanaal is verantwoordelijk voor alle technische installaties, waaronder de plaatsing van een warmtepomp en zonnepanelen en de aanleg van vloerverwarming.

‘Zelfde principe als een woning’

De bouw van een gasloze tandartsenpraktijk verschilt in wezen niet veel van de bouw van een woning, vertelt Peter van Dijken van installateur Kloeze. Zo is het leggen van de vloerverwarming niet anders dan hoe dat in een huis zou gaan. Wel moet er rekening gehouden worden met de plaatsing van bijvoorbeeld de tandartsstoel met de gootsteen en kraantje. Een ander verschil is dat er geen douche in komt, waardoor er veel minder warm water nodig is dan in een woning, legt Van Dijken uit. In de pantry van de personeelsruimte komt een kleine elektrische boiler.

Gasloos door warmtepomp

Een lucht-waterwarmtepomp zal de praktijk van energie voorzien en het warme water van de behandelkamers leveren. Van Dijken vertelt dat de warmtepomp nog niet is ingekocht, maar dat dat er is gecalculeerd met de Nefit EnviLine All-electric Split, een splitunit die op elektriciteit werkt. De opdrachtgever beslist welke warmtepomp er precies in gaat komen. Wanneer het pand medio december wind- en waterdicht is zal de lucht-waterwarmtepomp worden geïnstalleerd.

De lucht-waterwarmtepomp zal aan een buffervat met een inhoud van 300 liter water worden aangesloten. Zo wordt voorkomen dat de compressor steeds wordt in- en uitgeschakeld, wat de levensduur van de installatie niet ten goede komt.

 

Lees meer over dit project in Cobouw Bouwberichten

Vloerverwarming

Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping is vloerverwarming gelegd, die uiteindelijk wordt aangesloten op de warmtepomp. Op de begane grond gaat dit om 190 m2, en op de verdiepingsvloer 45 m2.

Het gehele systeem is van het merk Rehau. De kunststof verwarmingsbuizen Rautherm S hebben een buisdiameter van 17 millimeter en een wanddikte van 2 millimeter. De buizen zijn vervaardigd uit de kunststof PE-Xa. De verwarmingsbuizen worden op de plek gehouden door de Varionova noppenplaten met een dikte van 11 millimeter.

Zonnepanelen voor extra energie

Op het platte dak van de tandartsenpraktijk zullen 42 zonnepanelen worden gelegd. De Sharp polykristallijne panelen met een vermogen van 270Wp maken de praktijk nog duurzamer. De panelen worden in een oost-west-opstelling geplaatst. Hierdoor kan de beschikbare ruimte van het platte dak optimaal worden benut. De omvormer zal van Fronius zijn.

Gasloos als standaard

Van Dijken kon niet met zekerheid zeggen of dit de eerste gasloze tandartsenpraktijk is waaraan installatiebedrijf Kloeze meewerkt. Hoe dan ook is hij blij dat hij mee kon werken aan dit ‘leuke project’. “Tijdens de bouw werd nog veel beslist, en dat is niet vervelend”, sluit Van Dijken af.

Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisistiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille. Activeer uw gratis proefperiode op bouwberichten.nl

Reageer op dit artikel