nieuws

Pleidooi voor hybride warmtepompen

klimaattechniek

Hybride warmtepompen zijn het meest geschikte alternatief voor verwarming. En de klassieke cv-ketel moet verdwijnen. Dat zegt Peter Vermaat, topman van netwerkbedrijf Enexis.

Pleidooi voor hybride warmtepompen

Vermaat is groot voorstander van de hybride warmtepomp, zo schrijft Financieel Dagblad. De hybride oplossing bestaat uit een elektrische warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel. Pas op piekmomenten of als er geen groene stroom beschikbaar is, schakelt de gasketel bij. Zo verschuift de warmtevraag van gas naar elektriciteit.

 

Niet gas maar CO2

Enexis gaat als netwerkbedrijf over de gasleidingen. Dus een logisch pleidooi, zo opperen de journalisten van FD. “Gas eruit, dat is niet wat er moet. CO2 moet eruit.  Dat is net iets anders. Met hybride warmtepompen kunnen we een hele hoop CO2 besparen,” stelt Vermaat.

 

Verbied cv-ketels

Vermaat gaat nog een stapje verder: “Verbied cv-ketels. Niet nu, maar ergens in de toekomst. Ontmoedig huiseigenaren een cv-ketel te kopen. Naarmate de datum van het verbod dichterbij komt zullen steeds meer hybride warmtepompen worden verkocht.”

 

1 miljoen warmtepompen

Wel moeten er dan “voldoende leveranciers, warmtepompen en monteurs zijn,” zo vervolgt Vermaat, “In Nederland worden jaarlijks 400.000 cv-ketels vervangen, bij de meeste huizen gebeurt dat eens in de tien jaar. Als de helft van deze mensen een hybride warmtepomp neemt, dan zijn er na vijf jaar al 1 miljoen huizen met zo’n warmtepomp. En per woning wordt dan 1,5 tot 2 ton CO2 bespaard.”

 

Pieken scheren met gas

Ook over de duurzame alternatieven ‘all electric’ en warmtenetten in Vermaat positief, maar met een kanttekening: “Dat duurt veel langer. Het is een veel grotere stap om alles te elektrificeren. We zouden het elektriciteitsnet voor miljarden moeten verzwaren, terwijl we juist de piek in de vraag naar warmte kunnen opvangen met het gasnet.”

 

Hybride als eindoplossing

Volgens Vermaat kan een hybride warmtepomp zelfs de eindoplossing zijn. Is dat CO2-neutraal, is dan de vraag. “Wel als dit groen gas is, en zeker ook groene stroom. Bovendien is een monteur in een paar uur klaar. Het is een kleine klus.” Ook de circa tweemaal hogere kosten zullen volgens Vermaat verdwijnen: “Als de producenten echt op grote schaal leveren, zal ook het kostennadeel verdwijnen.”

 

 

Verder lezen

Warmtepomp wordt massaproduct

Ik zie de cv-ketel voorlopig niet verdwijnen 

Is de cv-ketel passé? 

Warmtepomp belangrijkste vervanger van de cv-ketel

Hybride warmtepomp goedkoopste en snelste optie voor energietransitie bestaande bouw 

Reageer op dit artikel