nieuws

Cv-ketel nog blijvertje in bestaande bouw

klimaattechniek

Is de cv-ketel passé? Dat vroeg Gawalo in de rubriek Rondvraag van het oktobernummer aan vijf verschillende installatiebedrijven. Volgens vier van de vijf bedrijven zal het zo’n vaart niet lopen, zeker niet in de bestaande bouw. Slechts een van de vijf kiest resoluut voor duurzame technieken zoals warmtepompen.

Cv-ketel nog blijvertje in bestaande bouw

“Zoals de techniek er nu voor staat, zie ik voor de meeste bestaande woningen geen goede alternatieven voor comfortabele verwarming.” Deze uitspraak van een installateur in de rubriek Rondvraag van het oktobernummer van Gawalo liegt er niet om: volgens veel installateurs valt het afscheid van de cv-ketel in de bestaande bouw ons nog te zwaar.

 

Techniek cv-installatie bevalt prima

In technisch opzicht is er volgens de geïnterviewden ook weinig reden om af te stappen van de centrale verwarming. “CV is nog altijd een prachtig systeem, omdat het met water werkt. Dat is een fantastisch en flexibel middel om warmte mee te verspreiden. Die basis blijft denk ik nog wel 100 jaar in tact. Er zit ook wel ruimte voor aanpassingen in: wil je over op lagetemperatuurverwarming, dan maak je gewoon de radiatoren wat groter.”

 

Warmtepomp gaat het worden

Slechts een van de vijf geïnterviewden geeft aan dat hij nu echt de laatste cv-ketels monteert. “Een paar jaar geleden heeft ons bedrijf de overstap al gemaakt. We kiezen voor duurzame technieken zoals warmtepompen. Dat gaat het gewoon worden.”

 

Lees de volledige reactie van de vijf bedrijven in het achtergrondartikel: “Ik zie de cv-ketel voorlopig nog niet verdwijnen”.

 

Lees ook:

Is de cv-ketel passé?

Installateurs stapsgewijs voorbereiden op gasloos

Warmtepomp belangrijkste vervanger van de cv-ketel

Whitepaper: Over de impact van all electric op de woonhuisinstallatie

Whitepaper: Misverstanden over pelletkachels en biomassaketels

Reageer op dit artikel