nieuws

Snel bijgepraat over warmtepompen

klimaattechniek

Tijdens Vakbeurs Energie in ‘s-Hertogenbosch organiseert het vakblad Warmtepompen op woensdag 11 en donderdag 12 oktober de Warmtepompen Innovatieroute. Experts praten de deelnemers in drie kwartier bij over het populairste alternatief voor de cv-ketel.

Snel bijgepraat over warmtepompen

Warmtepompen worden steeds meer toegepast in Nederlandse gebouwen. Aan het einde van 2016 waren er volgens het CBS bijna 370.000 geïnstalleerd, waarvan ongeveer de helft in woningen en de andere helft in de utiliteit.

 

Warmtepomp alternatief voor cv-ketel

Onder meer door subsidies is de warmtepomp steeds populairder als duurzame vervanger van – of aanvulling op – de hr-ketel. In bestaande woningen kan er in veel gevallen geen warmte uit bodem of grondwater worden gewonnen. Dan is de buitenlucht een mogelijke warmtebron. Vaak wordt dan overgegaan op een hybride systeem van een warmtepomp in combinatie met een gasketel.

 

Warmtepomp voor aardgasloze nieuwbouw

Warmtepompen worden ook toegepast in nieuwbouwwoningen die niet aangesloten zijn op gas. Lange tijd werd beweerd dat de terugverdientijd van een warmtepomp voor een woningeigenaar langer is dan de technische afschrijvingstermijn van het toestel. Een warmtepomp zou dan dus altijd onvoordeliger zijn dan een gasketel, ondanks de lagere elektriciteitskosten. Recent onderzoek spreekt dit echter tegen.

 

Kosten van een warmtepomp

In opdracht van netbeheerder Stedin heeft adviesbureau DWA voor zes woningtypes de rekensom gemaakt. Uit de berekeningen blijkt dat voor vijf van de zes woningtypes de maandlasten van een nieuwbouwwoning zonder gasaansluiting lager zijn dan voor een woning met een gasketel en aansluiting op het gasnet. Hierbij is gerekend op basis van een periode van 15 jaar, ofwel de levensduur van een gasketel.

 

Warmtepompen Innovatieroute

Om beursbezoekers in korte tijd bij te praten over nieuwe ontwikkelingen rond warmtepompen, organiseert Vakblad Warmtepompen op woensdag 11 en donderdag 12 oktober de Warmtepompen Innovatieroute op de Vakbeurs Energie in Den Bosch. De deelnemers aan route worden in een groep van maximaal 20 personen langs diverse stands geleid. Inclusief een korte introductie duurt de route anderhalf uur. Op beide dagen start de route om 11.15 uur en om 13.15 uur.

 

Inschrijven Warmtepompen Innovatieroute

Deelname aan de Warmtepompen Innovatieroute van vakblad Warmtepompen is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 5 oktober aanmelden via een inschrijfformulier.

Reageer op dit artikel