nieuws

Kleine warmtepomp voldoet voor metaalskeletwoning

klimaattechniek

Metaalskeletbouw voor een grondgebonden woning is al bijzonder, maar dankzij het gebruik van een aantal duurzame maatregelen is de woning van Johan Stegeman in Vaassen ook nog eens bijna energieneutraal.

Kleine warmtepomp voldoet voor metaalskeletwoning

Stegeman heeft de woning zelf gebouwd. En volgens zijn wens met extra duurzame keuzes. Hoewel we hier spreken over een particulier initiatief, is Stegeman in zijn werkzame leven als professional te beschouwen. Hij is namelijk bij het Kröller Möller museum verantwoordelijk voor de technische installaties in de gebouwen.

 

Speurtocht naar duurzame bouw

“Ik wilde mijn nieuwe huis zo duurzaam mogelijk bouwen en in mijn speurtocht naar duurzame bouw kwam ik op metaalskeletbouw uit. Houtskelet is wel duurzamer, maar dit was sneller te realiseren,” zo motiveert Stegeman zijn keuze voor metaalskeletbouw.

 

Lucht-water warmtepomp

De fundering bestaat uit 20 cm piepschuim, gevolgd door nog eens 20 cm betonvloer. “Hierin maak ik tevens gebruik van betonkerenactivering, voldoende om 1,5 dag warmte te bufferen, opgewekt door een lucht-water warmtepomp.” Deze warmtepomp loopt veelal overdag omdat er dan veel meer warmte in de lucht zit om in het beton te bufferen.

 

Stevig isoleren

De combinatie van stevig isoleren en de toepassing van zonnewarmte zorgt ervoor dat Stegeman genoeg heeft aan een kleine lucht-water warmtepomp. “Ik heb er één van 3 kW thermisch met een boilervat van 200 liter, en dat is meer dan voldoende. Sterker nog, ik heb waarschijnlijk de helft nodig, tenzij we een strenge winter krijgen.”

 

Lees hier het hele projectverhaal over de toepassing van een kleine warmtepomp in een particuliere metaalskeletwoning.

 

 

Reageer op dit artikel