nieuws

Best practices wko-installaties bekijken

klimaattechniek

Het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseert eind september drie projectbezoeken aan klimaatinstallaties met warmtekoudeopslag (wko). Het gaat om de wko-installaties in het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne, bij de Hermitage in Amsterdam en bij de Fontys Hogeschool in Tilburg.

Best practices wko-installaties bekijken

Retail en wko

Op het seminar Retail en wko op 26 september staat de wko-installatie van winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht centraal. Sinds vorig jaar levert Unica Ecopower met behulp van deze wko-installatie voor de komende 15 jaar energie aan 136 appartementen en 139 winkels in Hoog Catharijne. Unica vertelt de bezoekers over het beheer van de installatie, en Techniplan over het ontwerp. De gebruikers komen aan het woord via Retail vastgoedbedrijf Klépierre, een nader te bepalen exploitant en het Gebruikersplatform Bodemenergie.

 

Restwarmte en wko

Een tweede bezoek gaat naar de Hermitage te Amsterdam. ‘Thermische balans herstellen’ is het onderwerp van dit seminar op 27 september. In het warmteproject Tussen Kunst & Kas wisselt de Hermitage warmte en koude uit met de Hortus Botanicus. Op die manier herstellen beide partijen hun thermische balans. Sebastiaan Lagendaal won met dit project in 2016 de titel Energie Professional van het Jaar. Bij dit seminar hoort ook een rondleiding door de technische ruimte van de Hermitage.

 

Energie uit drinkwater

Ook de Fontys Hogeschool in Tilburg maakt gebruik van een wko-systeem. In samenwerking met Brabant Water, Hydreco en KWR onderzoekt de hogeschool in hoeverre de warmte en koude uit drinkwater kan worden hergebruikt als vorm van duurzame energie. Tijdens het seminar ‘Energie uit drinkwater’ op 28 september nemen de samenwerkingspartners de keuzes en dilemma’s door en lichten ze de kansen van dit concept toe.

 

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich voor de seminars aanmelden via www.gebruikersplatformbodemenergie.nl. Voor leden van het platform zijn de bijeenkomsten gratis.

Reageer op dit artikel