nieuws

Gasloos CO2-neutraal hotel in Amsterdam

klimaattechniek

Volgens de eigenaren is The Albus in Amsterdam het eerste hotel in Europa dat volledig CO2-neutraal opereert. Een VRF-systeem en CO2-warmtepomp zorgen voor koeling, verwarming en warm tapwater.

Gasloos CO2-neutraal hotel in Amsterdam

In hotel The Albus in Amsterdam zorgt een Variable Refrigant Flow-systeem (VRF) van Mitsubishi Electric voor koeling en verwarming van de 75 hotelkamers en de CO2-warmtepomp QAHV voor de bereiding van het warm tapwater. Rijnen Engineering, Scholten Totaalprojecten en Homanser waren verantwoordelijk voor advies en installatie.

 

Energiebesparing

“Het systeem levert een energiebesparing op van 30 tot 40% in vergelijking met een gasgestookte cv- en warmtapwater-installatie die we nu hebben vervangen”, zegt eigenaar Taco Van der Meer.

 

Terugverdientijd

De investering betaalt zich volgens de eigenaar binnen 8 jaar terug door de lagere energierekening. Het totale project inclusief de verbouwing van de badkamers van 75 hotelkamers kostte circa 1.400.000 euro.

Inpandige installatie

Het vervangen van de gasgestookte installaties duurde volgens Van der Meer wel langer dan voorgenomen. De eerste werkzaamheden startten pas 9 maanden na de eerste gesprekken, in december vorig jaar. De installaties mochten namelijk niet op het dak worden geplaatst in verband met het beschermd stadsgezicht van de Amsterdamse binnenstad. Het hotel in het historische hart van Amsterdam en binnen de beroemde grachtengordel, beslaat vier aangrenzende panden. Om het buitenaanzicht niet al te zeer aan te tasten, is de warmtepompinstallatie uiteindelijk voor een groot gedeelte inpandig opgesteld.

Lees ook:

Warmtepomp belangrijkste vervanger van de cv-ketel

Reageer op dit artikel