nieuws

Had rookafzuiging averechts effect bij brand Grenfell-tower?

klimaattechniek

Volgens brandveiligheidsexpert Peter van de Leur van DGMR heeft de rookafzuiging in de Londense Grenfell-toren mogelijk een averechts effect gehad. “Het lijkt erop dat de rookafzuiging juist rook in de overlopen en het trappenhuis zoog en zo de enige vluchtroute afsneed.”

Had rookafzuiging averechts effect bij brand Grenfell-tower?

Brandweermensen verklaarden dat de brand al binnen een half uur bij andere woningen naar binnen sloeg. Ook de overlopen van het enige trappenhuis, waardoor de bewoners moesten vluchten, stond al vroeg vol met rook. Dat het trappenhuis zo snel vol rook stond, zou volgens Van de Leur best wel eens kunnen komen doordat de rookafzuiginstallatie die bij de renovatie is aangebracht niet goed werkte. De installatie heeft wellicht rook aangezogen van de gevelbrand. Dat zegt Van de Leur in een telefonisch interview met Cobouw.

Renovatie lastiger

Doorgaans zuigen dergelijke installaties toevoerlucht zo laag mogelijk aan om dat te voorkomen. Soms kiest men voor openingen hoger in de gevel of op het dak, maar dan wordt als het goed is van minimaal twee plaatsen aangezogen en een toevoer geblokkeerd, zodra daarin rook wordt gedetecteerd. Bij een renovatie is dat allemaal lastiger aan te brengen dan bij een nieuwe installatie. Het lijkt Van de Leur verstandig om na te gaan of het niet ergens is misgegaan.

Lees ook: Was rookafzuiging katalysator bij brand Grenfell-tower?

Reageer op dit artikel