nieuws

Installeren tussen de studenten tijdens renovatie

klimaattechniek

Het faculteitsgebouw Gymnasion op de Nijmeegse universiteitscampus wordt uitgebreid met 5.300 vierkante meter en het bestaande deel wordt gerenoveerd. In gesprek met Johan Buijs, van installatieadviseur Sweegers en de Bruijn.

Installeren tussen de studenten tijdens renovatie

De bouwvakker met de helm op zijn hoofd en de student met een laptopje op schoot. Op een doordeweekse dag kom je ze beiden tegen bij de renovatie van het Gymnasion. Op dit moment studeren er nog de studenten Sport en Bewegen van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Maar in 2018 verloopt het huurcontract en verhuist deze faculteit naar honderd meter verderop, waar een parkeergarage onder het universitaire sportcentrum verbouwd is tot nieuwe faculteit

 

Conventionele verwarming en koeling

De nieuwe gebruiker heeft andere wensen en heeft vooral meer ruimte nodig. Zo’n 5.300 vierkante meter extra is aangebouwd: één extra vleugel en op de eerste en tweede verdieping drie nieuwe bruggen met kantoorvertrekken tussen de vier vleugels. Het bestaande gebouw werd gebouwd in 2003 en is dus helemaal niet zo oud. Desalniettemin is destijds gekozen voor een conventionele verwarming en koeling door middel drie CV-ketels, koelmachines en geklimatiseerde luchtbehandeling op het dak.

 

Nieuwbouw en verbouw

Het is een heel geschuif daar bij de Radboud Universiteit. En dat alles heeft weer veel invloed op de verbouw en nieuwbouw van het Gymnasion, zegt Johan Buijs, die namens Sweegers en De Bruijn niet alleen installatietechnisch adviseur is, maar ook lid is van de bouwdirectie en verantwoordelijk voor het bouwtoezicht op de installaties.

 

Bouwer en installateur

Het project – de uitvoering begon in het voorjaar van 2016 – is opgeknipt in twee fases. In fase I zijn de studenten van de HAN nog aanwezig. In fase II zijn ze verhuisd en kunnen bouwer en installateur eindelijk ongestoord hun gang gaan.

 

Warmtepompen en lichtbehandelingskasten

In de nieuwe situatie zijn er twee warmtepompen bijgeplaatst die werken op het campusbrede WKO-net, die voor deze ingreep een extra aftakking heeft gekregen. “De consequentie is natuurlijk wel dat je met een veel lagere temperatuur gaat verwarmen en een hogere temperatuur gaat koelen”, zegt Buijs, “en dat terwijl we hier te maken hebben met een betonskeletconstructie, die gevoelig is voor langere koude en warme periodes.”

 

Lees hier het hele projectverslag van de renovatie van het Gymnasion in Nijmegen

 

Reageer op dit artikel