nieuws

Nefit zoekt oplossingen voor brandertekort

klimaattechniek

Ketelfabrikant Nefit worstelt met een tekort aan nieuwe TopLinebranders. De fabrikant stuurde vorige week een brief naar de installateurs uit zijn klantenbestand, waarin het probleem en de oplossingen uit de doeken worden gedaan.

Nefit zoekt oplossingen voor brandertekort

 

In februari van dit jaar adviseerde Nefit installateurs en consumenten op aandringen van de Voedsel- en Warenautoriteit om de originele branders van de TopLine-ketels te vervangen tijdens de reguliere onderhoudsbeurt. De originele branderklemmen bleken bij bepaalde types ketels een verhoogd risico op brandgevaar op te leveren wanneer ze na onderhoud niet goed werden gesloten.

Advies vervangen branderklemmen

Volgens Nefit was er geen reden tot paniek. In 2009 had de fabrikant installateurs al gewaarschuwd voor dit probleem en ze op het hart gedrukt om de branderklemmen goed te sluiten. Sindsdien waren bij de fabrikant maar 7 gevallen van brandschade bekend. Maar toch luidde het advies in februari 2017 om de originele branders tijdens het reguliere onderhoud te (laten) vervangen door een nieuw type, waarbij het niet juist sluiten van de klemmen is uitgesloten. De gebruiker betaalt in dit geval de installateur voor de reguliere onderhoudsbeurt. Nefit vergoedt de brander en stelt een extra kostenvergoeding voor installateurs ter beschikking.

Nijpend tekort

Het advies aan consumenten en installateurs leidde tot een veel grotere vraag aan branders dan Nefit had voorzien, laat de fabrikant nu weten. Om het nijpend tekort aan nieuwe branders op te lossen, heeft Nefit nu extra maatregelen genomen.

Extra productie brandersteen

Zo laat de fabrikant het belangrijkste onderdeel van de brander, de brandersteen, sinds januari rechtstreeks invliegen uit Japan. Het reguliere transport over zee duurt veel langer. Ook heeft de fabrikant een extra productlijn bedongen bij de Japanse leverancier van de brandersteen. Die zal eind mei van start gaan.

Geen nieuwe toestellen

Daarnaast zet Nefit vanaf nu alle beschikbare branders in voor de vervanging van oude branders. Voorlopig komen er daarom ook geen nieuwe TopLine-toestellen van 25/30 en 45 kW, tot de leveringsachterstand van de branders is ingelopen.

Vergoedingsregeling verlengd

Om de installateurs tegemoet te komen, verlengt Nefit ook de tijdelijke extra vergoedingsregeling voor de vervanging. Tot en met 31 oktober 2017 kunnen ze hiervoor bij Nefit 25 euro extra in rekening brengen. Daarna geldt de reguliere vergoeding.

Inruilkorting

Voor consumenten bedacht Nefit een extra inruilkorting. De installateur kan deze korting naar eigen inzicht aan zijn klanten aanbieden als alternatief. Toestellen van 8 tot 11 jaar oud kunnen met een korting van 500 tot 650 euro worden ingeruild voor een Nefit-toestel van de nieuwe generatie. De inruilkorting geldt ook als de klant voor een warmtepomp van Nefit kiest.

De brief van Nefit-Bosch is te lezen op info.nefit.nl. Op dezelfde site vindt u ook het antwoord op veelgestelde vragen en de instructies voor het aanvragen van de extra vergoeding.

Reageer op dit artikel