nieuws

Gelijkwaardigheidsverklaring voor lucht-luchtwarmtepomp van Daikin

klimaattechniek

Daikin heeft een gelijkwaardigheidsverklaring gekregen voor zijn lucht-luchtwarmtepomp. Daardoor kunnen adviseurs het echte opwekkingsrendement voor ruimteverwarming en koeling voor Daikins VRV-product meenemen in de epc-calculatie in plaats van de forfaitaire waarden uit de norm NEN 7120.

Gelijkwaardigheidsverklaring voor lucht-luchtwarmtepomp van Daikin

 

De goedgekeurde verklaring is inmiddels geregistreerd bij de Commissie Gelijkwaardigheid – de BCRG – en opgenomen in de database van gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaringen. Daarmee is Daikin naar eigen zeggen de eerste leverancier die een VRV-product in de epc-calculatiemethodiek integreert.

Epc-berekening volgens NEN 7120

Het berekenen van de energieprestatie van nieuwbouw is verplicht voor het verkrijgen van een vergunning voor nieuwbouwprojecten. Deze berekeningen en software moeten voldoen aan NEN 7120. Met deze nieuwe norm is het niet mogelijk om de systemen met hun eigen rendementen in te voeren in de epc-software. De forfaitaire waarden van lucht-waterwarmtepompen uit de NEN 7120 zijn echter niet representatief voor zijn VRV-systeem, meent Daikin.

Gelijkwaardigheidsverklaring 

Daarom heeft Daikin een gelijkwaardigheidsverklaring aangevraagd voor zijn lucht-luchtwarmtepomp. “De verklaring voor de VRV-IV hebben we opgesteld in samenwerking met het normalisatie-instituut TNO”, zegt Chris van Veldhuizen, adviseur duurzaamheid bij Daikin. De waarden voor de VRV IV waarmee nu gerekend wordt, liggen over de gehele range hoger dan de forfaitaire waarde. 

Productspecifiek

De gelijkwaardigheidsverklaring is productspecifiek en geldt alleen voor de VRV IV van Daikin. “De technieken van andere merken zijn zo verschillend, dat hier geen vergelijking mee gemaakt kan worden via onze verklaring”, zegt Van Veldhuizen.

Reageer op dit artikel