nieuws

Paleis het Loo krijgt wko met warmtepomp

klimaattechniek

De komende jaren wordt Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn gerenoveerd.

Paleis het Loo krijgt wko met warmtepomp
KAAN Architecten

 

Begin 2018 start een drie jaar durende verbouwing die ertoe moet leiden dat het museum betere bezoekersfaciliteiten krijgt en een duurzaamheidsslag maakt. In het kader daarvan wordt ook een wko met een warmtepomp geïnstalleerd.

 

Technische installaties vervangen

Het voormalige paleis is inmiddels al dertig jaar opengesteld voor publiek, waardoor een grote renovatie noodzakelijk is. Daarbij wordt meer ruimte gecreëerd voor tentoonstellingen, een asbestsanering uitgevoerd en een deel van de technische installaties vervangen. Doelstelling is het BREEAM-in use-certificaat Excellent (4 sterren) te halen; de op een na hoogst haalbare BREEAM-beoordeling.

 

WKO met warmtepomp

Een van de onderdelen die daarvoor moeten zorgen, is een wko-installatie met een warmtepomp. De wko moet in 8,5 procent (300 MWh) van de totale warmtevraag van het complex (3.500 MWh) voorzien. De overige 3.200 MWh wordt volgens het plan geleverd “met conventionele techniek” – wat een metafoor lijkt voor gasketels.

 

Warmte en koude in balans

Dat de wko slechts een heel beperkt deel van de warmtevraag zal dekken, heeft ermee te maken dat Het Loo een koudevraag van slechts 300 MWh heeft. Voor een gezond bronsysteem moeten de te dekken warmte- en koudevraag min of meer met elkaar in evenwicht zijn; de 300 MWh koudevraag wordt vrijwel volledig (98 procent) door de wko geleverd.

 

Toegankelijk ontwerp

De architectenselectiecommissie van Paleis Het Loo heeft, na een zorgvuldige procedure, unaniem gekozen voor het ontwerp van Dikkie Scipio, KAAN Architecten uit Rotterdam.

“Het toegankelijke ontwerp, geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van het paleis, geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes en heeft de grandeur die van een toonaangevend museum verwacht mag worden.”

 

Reageer op dit artikel