nieuws

Nuon stapt in warmtepompen

klimaattechniek

Nuon gaat vanaf september grootschalig betaalbare warmtepompen aanbieden. Het gaat om de Savent-ventilatiewarmtepomp van NIBE. Installatiebedrijf Feenstra gaat ze vanaf deze maand installeren in een pilot bij vijftig klanten van Nuon.

Nuon stapt in warmtepompen

 

In de pilot gaat Nuon met partners Feenstra en Nibe proefdraaien met een hybride systeem met warmteterugwinning. Ook de cv-installatie speelt daarbij nog een rol. De ventilatiewarmtepomp koppelt de mechanische ventilatie in de woning aan de cv-ketel. De warme lucht uit de woning gaat nu naar de cv-installatie, in plaats van naar buiten via het ventilatiesysteem. Omdat de cv-ketel wordt ‘voorverwarmd’ door de warmtepomp, is er minder aardgas nodig. Met de warmtepomp daalt het gasverbruik per woning naar verwachting met 30 tot 50%.

Installateur en leverancier

Nuon werkt samen met installatiebedrijf Feenstra en warmtepompproducent NIBE. Feenstra verzorgt plaatsing en zorgt ervoor dat de warmtepomp en de cv-ketel optimaal op elkaar afgestemd zijn. Het Zweedse bedrijf NIBE is de producent van de warmtepomp. Volgens Nuon is de warmtepomp van NIBE compact en stiller dan het ventilatiesysteem in de woning.

Kosten ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp is geschikt voor de meeste woningen met een cv-ketel en mechanische ventilatie. Dit geldt volgens Nuon voor ongeveer één op de drie huizen. Bij aanschaf ontvangt de koper een subsidie van 1.300 euro. Hierdoor moeten kopers naar verwachting rond de 1.000 euro investeren, inclusief installatie en na aftrek van de subsidie. De installatie is dan in vijf tot zes jaar terugverdiend.

Pilot en voorinschrijving

Vanaf vandaag kunnen mensen zich op nuon.nl/warmtepomp voorinschrijven voor de aanschaf van de warmtepomp. De officiële verkoop start in september. Tot die tijd vindt een pilot plaats onder vijftig klanten. Met de pilot brengt Nuon in kaart hoe bewoners de warmtepomp ervaren. Ook zullen Nuon en zijn gecertificeerde partners in deze pilot het proces van plaatsing en inregeling optimaliseren.

Reageer op dit artikel