nieuws

Huurder moet meewerken aan vervangen verwarming

klimaattechniek

Woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam mag in al haar woningen open verbrandingstoestellen vervangen door HR-ketels.

Huurder moet meewerken aan vervangen verwarming

 

Dat heeft de rechter besloten. Het gevolg is dat huurders van woningcorporatie Stadgenoot moeten meewerken aan de vervanging van geisers en gaskachels. Het Amsterdamse gerechtshof heeft dit besloten in een hoger beroep van een huurder tegen de corporatie, zo is op de site van deze wooncorporatie te lezen.

 

Hr-ketel met huurverhoging

“De rechter vindt het redelijk dat het plaatsen van HR-ketels leidt tot een huurverhoging van 20 euro per maand, waar tegenover maximaal 18 euro huurtoeslag staat. Als de huurder niet meewerkt  aan het vervangen van de toestellen, riskeert hij een dwangsom van 250 euro per dag”.

 

Vrijwillig vervangen

Al in 2013 begon Stadgenoot een campagne om geisers en gaskachels te vervangen door cv-installaties. “De corporatie wil niet dat huurders en omwonenden gezondheidsrisico’s lopen. Open verbrandingstoestellen kunnen het levensgevaarlijke gas koolmonoxide produceren”.De corporatie probeerde jarenlang huurders op vrijwillige basis te laten meewerken, maar schuwt de gang naar de rechter niet meer.

 

Gaskachel of geiser

Bij aanvang van de campagne had de corporatie nog 3.500 woningen met een gaskachel of geiser, ofwel ruim 10 procent van de woningen. Huurders hadden toen al diverse malen een aanbieding gekregen om die te laten vervangen. “Bij het overgrote deel zijn de oude toestellen nu vervangen. In ruim 100 woningen hangt of staat nog een geiser of gaskachel.”

Reageer op dit artikel