nieuws

Warmtepomp in ‘omgekeerde dakkapel’

klimaattechniek

De Nefit Energy Top is een prefab inbouwproduct waarin een complete Nefit EnviLine warmtepomp is verwerkt, inclusief het buitendeel. Deze ‘omgekeerde dakkapel’ wordt in zijn geheel via het dak van de woning geplaatst en zwevend aan het dak bevestigd.

Warmtepomp in ‘omgekeerde dakkapel’
DHS

 

Vooral bij bestaande bouw zijn er vaak weinig tot geen mogelijkheden voor het plaatsen van een buitenunit. De Nefit Energy Top vormt in zo’n geval een uitkomst, aldus Nefit. Het inbouwproduct bevat een complete warmtepomp, inclusief de buitenunit.

Omgekeerde dakkapel

De compacte Energy Top heeft de vorm van een omgekeerde dakkapel. De unit wordt in zijn geheel van buitenaf, via het dak van de woning geplaatst en zwevend van de vloer aan het dak bevestigd. Aan de buitenkant van het dak steekt de unit niet meer dan twintig centimeter uit. Zo blijft het buitenaanzicht van de woning onveranderd. Aan de binnenkant neemt de unit vooral ruimte in achter het knieschot.

Geen F-gassencertificaat

De binnen en buitenunit zijn in de fabriek al aangesloten en optimaal ingeregeld. Vervolgens is alleen no een aansluiting van de unit op het afgiftesysteem nodig. De installateur hoeft hierbij geen koudemiddelverbindingen aan te brengen, dus een F-gascertificering is voor het aanleggen van de installatie niet vereist.

All-electric en hybride

De Energy Top heeft een all-electric en een hybride variant. Bij de all-electric variant wordt een aparte tapwaterboiler geplaatst. Wanneer er geen warmtevraag is van de woning, verwarmt de Energy Top het tapwater in de boiler. Indien nodig zorgt de elektrische naverwarmer voor bijverwarming. In een hybride opstelling, in combinatie met een nieuwe of bestaande hr-ketel, zorgt Energy Top voor de basisverwarming. De hr-ketel vangt de pieken op en zorgt voor warm tapwater.

Koeling

Zowel de all-electric als de hybride variant is leverbaar met een verwarmingscapaciteit van 3, 5, 7 of 9 kW (vermogen bij A7/W35). In de zomer kan het systeem ook voor koeling zorgen, op voorwaarde dat het afgiftesysteem dit toelaat.

Samenwerking

De warmtepompunit kan worden uitgebreid met een wtw- of zonne-energiesysteem van dezelfde producent. Nefit levert de Energy Top op projectbasis. Het concept is ontwikkeld in nauwe samenwerking met twee partners uit de bouwkolom: Dutch Heatpump Solutions (DHS) en bouwbedrijf Van Wijnen.

Reageer op dit artikel