nieuws

Aantal koolmonoxideslachtoffers gestegen

klimaattechniek

Koolmonoxidevergiftiging eistte de afgelopen weken al twee dodelijke slachtoffers in Nederland en minstens dertig gewonden. Volgens Brandweer Nederland een alarmerende ontwikkeling.

Aantal koolmonoxideslachtoffers gestegen
shutterstock

Begin deze week nog kwamen door koolmonoxidevergiftiging een man en een vrouw om het leven in Haarlem. Hoogstwaarschijnlijk was de oorzaak de kachel die in hun bestelbus stond, meldt de Telegraaf.

Gewonden door koolmonoxide

In Rotterdam werden zondagavond 12 februari zestien bewoners van een appartementencomplex onwel door CO-vergiftiging. Een defecte cv-ketel bleek daar de boosdoener. In een flatgebouw in Amsterdam-Noord werden dinsdag 14 februari vijftien mensen met vergiftigingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Het koolmonoxidegas was daar ontsnapt door werkzaamheden aan het centrale afvoerkanaal eerder die dag. Met deze en andere incidenten overschrijdt het aantal koolmonoxideslachtoffers deze maand al het jaarlijkse gemiddelde, zo stelt Brandweer Nederland.

Gemiddeld aantal slachtoffers

Gemiddeld komen in Nederland jaarlijks zo’n vijf tot tien mensen om door koolmonoxidevergiftiging. Bovendien vallen er honderden gewonden. Volgens een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015 is dat maar het topje van de ijsberg. Een andere misvatting is volgens het rapport dat vooral oude geisers vaak tot CO-vergiftiging leiden. Uit analyse blijkt dat bij de meeste ongevallen de installaties nieuw waren of door een professionele installateur periodiek onderhouden werden, voordat het misging.

Campagne Brandweer Nederland

Samen met de Brandwonden Stichting is Brandweer Nederland begin deze maand gestart met een campagne om mensen te waarschuwen voor koolmonoxidevergiftiging. Vaak herkennen mensen de symptomen niet, omdat die lijken op griep. Koolmonoxide is een onzichtbaar en reukloos gas. Lichamelijke symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid zijn vaag waardoor niet altijd een verband wordt gelegd met koolmonoxide.

Maatregelen installatiebranche

Ook de overheid en de installatiebranche nemen maatregelen tegen koolmonoxidevergiftiging. Zo wil het kabinet vanaf 2019 weer de verplichte erkenning van installatiebedrijven invoeren. Leveranciers van hr-ketels doen hun best om de toestellen veiliger te maken. Ze bouwen in hun nieuwste generatie ketels bijvoorbeeld koolmonoxidemelders in, of maken ze geschikt voor concentrische afvoer.

Reageer op dit artikel