nieuws

Nieuwe klimaatinstallatie Kröller-Müller is 20% zuiniger

klimaattechniek

Het Kröller-Müller Museum beschikt over een nieuwe klimaatinstallatie. De energiebesparing is bereikt; nu volgt het monitoren van de stabiliteit en het optimaliseren van de instellingen.

Nieuwe klimaatinstallatie Kröller-Müller is 20% zuiniger

 

De nieuwe klimaatinstallatie moet niet alleen voor optimale klimaatomstandigheden zorgen voor de kunstcollectie, maar tevens zorgdragen voor een behaaglijk gevoel voor de museumbezoeker. Het moderniseringsproces om met nieuwe systemen 20 procent aan energie te besparen, duurde anderhalf jaar, terwijl het museum gewoon open bleef.

 

Talrijke topstukken

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo is de thuisbasis van de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld, met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Daarnaast zijn er talrijke topstukken te zien van moderne meesters als Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

 

Energiebesparing

“Het museum was toe aan groot onderhoud van het klimaatsysteem”, legt Jeroen van Asseldonk uit. Hij is projectmanager namens het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar is van het museumgebouw. “We kozen ervoor om het hele museum in één keer te voorzien van duurzame, moderne systemen en oplossingen. Belangrijk doel was om 20 procent aan energie te besparen.

 

Luchtvochtigheid en ventilatie

Uit berekeningen bleek dat dit een realistisch percentage is. Zeker als je in ogenschouw neemt dat een museumgebouw behoorlijk wat energie nodig heeft voor de luchtvochtigheid, de binnentemperatuur en de ventilatie. Dat komt in musea erg nauw.”

 

Installatie stabiel?

Volgens Johan Stegeman, hoofd Technische Dienst van het museum, is die besparing prima haalbaar. “Dat kan niet anders, zeker met alle nieuwe technieken waarover we nu beschikken. Waar we nu op gaan monitoren, is of de installatie stabiel blijft onder alle omstandigheden. Wat doet ze bijvoorbeeld bij grote mensenstromen? Of bij een weersomslag? Het wordt dus monitoren en ‘fijnslijpen’.”

 

In fases vernieuwen

De renovatie begon in het voorjaar van 2015. Het was voor de eerste keer dat het vernieuwen van het klimaatsysteem zo grootschalig is aangepakt. Kuijpers-projectmanager Frank Engelen somt op: “We hebben achttien gloednieuwe luchtbehandelingskasten geïnstalleerd, een nieuwe stookruimte en koelcentrale ingericht en gezorgd voor alle elektro, leidingwerk en regeltechniek.”

 

Warmtekrachtkoppeling

Daarnaast verving Kuijpers de bestaande warmtekrachtkoppeling (WKK) door een nieuw, kleiner exemplaar. Verder is het depot van het museum uitgebreid met een extra verdieping. Ook daar beschikt het museum nu over moderne klimaatsystemen die de kunstcollectie onder optimale omstandigheden beschermen tegen invloeden van buitenaf.

 

Open tijdens modernisering

Kuijpers heeft de operatie fasegewijs uitgevoerd. Steeds werd een deel van het museumgebouw onder handen genomen. Ondertussen bleef het museum gewoon open. “We hadden het logistiek zo georganiseerd dat de werkzaamheden onzichtbaar bleven voor het publiek”, vertelt Stegeman. “De aanvoer van grote componenten, zoals luchtbehandelingskasten, gebeurde steevast op maandagen. Dan is het museum altijd gesloten.” Cruciaal was wel, dat de planning van de werkzaamheden strookte met de tentoonstellingsagenda. “Daar hebben we bovenop gezeten. Met als resultaat dat enkele grote tentoonstellingen gewoon konden doorgaan. Bezoekers hebben nauwelijks wat gemerkt van de ingrepen. We hebben in het eerste kwartaal van 2016 zelfs meer bezoekers gehad dan ooit.”

 

Installaties monitoren

Kuijpers blijft in 2017 de prestaties van de nieuwe installaties monitoren, zodat luchtkwaliteit, temperatuur en vochtregulering in het Kröller-Müller Museum van een perfect niveau zijn én blijven. Daarmee blijft de kunstcollectie optimaal geconserveerd en voelt de bezoeker zich in het museum heerlijk comfortabel.

 

Groepsfoto van het bouwprojectteam, met van links naar rechts: Frank Engelen (Kuijpers); Marc van Limpt (Kuijpers); Gert Segers (Witteveen en Bos adviseur); Michel Nissen (adviseur Rijksvastgoedbedrijf); Jeroen van Asseldonk (projectmanager Rijksvastgoedbedrijf); Johan Stegeman (Hoofd Technische Dienst Kroller Muller); Peter Blomme (Directeur / directievoerder Complan); Michel van Rijswijck (Opzichter MVR Bouwmanagement).

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel